Uppsägning av lägenhet – bra tips att tänka på när du ska avsluta ditt hyreskontrakt

Har du funderat på att säga upp din lägenhet? Då kan det vara en bra idé att läsa igenom några olika saker som kan vara bra att tänka på för att det hela ska gå så smidigt och enkelt som möjligt. Beroende på om du hyr en lägenhet i andra hand eller om du har lyckats tillgå ett förstahandskontrakt kan dessa punkter se lita olika ut, men måste ändå vetas om. 

Trots att det kanske inte känns som en så stor process så innebär det rätt mycket förändringar och riktlinjer att förhålla sig till, inte minst om du hyrt en lägenhet och har några andra regler och lagar att ta hänsyn till. Oavsett om du känner att du kommer vilja behålla lägenhet länge så kan det alltid dyka upp förändringar på vägen, och då måste man vara medveten om vad som gäller vid uppsägning och avslutande av kontrakt! 

Att säga upp en lägenhet

Med tanke på att du och hyresvärden har ingått ett kontrakt med varandra då ni kom överens om att just du skulle få hyra lägenheten så innebär det också att uppsägningen av lägenheten måste följa det som står där. Ibland kan det vara en rätt komplicerad fråga, speciellt om det är ett ordentligt kontrakt med många riktlinjer.

För att det inte ska uppstå några osämjor eller onödiga konflikter mellan dig och hyresvärden är det alltså viktigt att du har koll på vad som gäller då du vill avsluta kontraktet. Det i sig innebär också att du i början av en hyresperiod alltid ska vara noggrann med vad som står på kontraktet, så att du det inte dyker upp något oväntat när man väl ska ta hänsyn till det. 

En risk som kan uppstå om du själv inte är medveten om vad ert kontrakt innebär är att du som hyresgäst till och med riskerar att förlora kontraktet bara på ett litet snedsteg. Det är trots allt hyresvärden som bestämmer, i likhet med kontraktet, och då kan du vara ute på lite halt vatten vid sådana situationer. 

Självklart ska även hyresvärden förhålla sig till det som står där, det vill säga om hen exempelvis vill säga upp det i förtid eller om det uppstår en konflikt som måste lösas. Men, är det du som gör fel så är det också du som ryker. Oavsett att det kan kännas svårt och invecklat så kan vår guide om uppsägning av lägenhet underlätta och hjälpa dig på vägen!

Hur går det till att säga upp ett kontrakt?

Som vi tidigare varit inne på så är det här med kontrakt otroligt viktigt för att du som hyresgäst och hyresvärden i fråga inte ska hamna i några olösta konflikter, bråk eller problem. Ni både ska förhålla er till det om det uppstår några frågor på vägen, och då är det såklart viktigt att ni både är med på vad som gäller. 

Beroende på vilken bostad det gäller och vilket kontrakt ni skrivit så kan riktlinjerna för uppsägning se lite olika ut. Ett kontrakt för hyresbostad med andrahandskontrakt kontra ett kontrakt för hyresrätt med förstahandskontrakt är ofta varierande, där både lagar och regler kan skilja sig åt. Nedan går vi igenom hur en uppsägning av ett kontrakt går till! 

Uppsägning av förstahandskontrakt

Uppsägning av ett förstahandskontrakt är den mest komplicerade och invecklade varianten av uppsägningar, något som i sig beror på att hyresgästen här har ett så kallat besittningsskydd. Förstahandskontrakt är ofta mer långvariga, innebär mer ansvar och ger mer frihet till den boende, vilket då också gör kontraktet starkare och svårare att byta. 

Anledningen till att detta besittningsskydd används här är för att man som hyresgäst inte ska riskera att bli ”utkastad” eller uppsagd från sin bostad på grund av minsta lilla problem. Så länge hyresgästen inte gör ett avtalsbrott eller skapar omfattande problem kan inte besittningsskyddet brytas, och därmed inte heller kontraktet. 

Att inte betala hyran eller att den betalas alldeles försent bryter däremot mot detta skydd, och då har du inte längre rätt att bo kvar. När besittningsskyddet tas i åtanke beror på vilken typ av hyresgäst det gäller, det vill säga om det är en lokalhyresgäst eller om det är en bostadshyresgäst. I vissa fall sker det direkt, i andra efter några månader. 

För att du som hyresvärd ska ha rätt att säga upp ett förstahandskontrakt måste hyresgästen först få en varning, och blir det inte bättre ska ärendet prövas hos hyresnämnden. Det kan finnas en chans att åtgärda sina misstag, som en obetald hyra, men detta måste då göras genast. 

Uppsägning av andrahandskontrakt

Till skillnad från ett förstahandskontrakt, som är rätt komplicerat, tidskrävande och invecklat, så är uppsägning av ett andrahandskontrakt oftast lite lättare. Självklart kan man inte bara säga upp en hyresgäst utan giltiga underlag, men här har man i alla fall inte ett så kallat besittningsskydd. 

Det vanligaste vid uppsägning av andrahandskontrakt är att man som hyresgäst har en månads uppsägningstid, medan hyresvärden brukar ha tre månader om initiativet kommer från hen. Annat kan man dock komma överens om vid signering av kontrakt. Hyresvärden har dock beslutande rätt, såvida du inte hyr i över 9 månader – då har du också rätt till en tremånadersperiod. 

Beroende på hur länge du bott i hyresbostaden kan ett muntligt kontra skriftligt kontrakt vara nödvändigt. Har du bott i bostaden i mer än tre månader är det nödvändigt med en skriftlig uppgörelse från båda parter, medan en hyresperiod på tre månader räcker det med en muntlig sådan. 

För dig som hyresgäst som vill avsluta eller säga upp ett kontrakt är det däremot nödvändigt att du kontaktar hyresvärden och ser till att få dess godkännande nedskrivet, annars räknas det inte som avtalat. Dock är det alltid bäst och tryggast för båda parter att ha papper på allt, utifall att det skulle uppstå några missförstånd. 

Vilken uppsägningstid gäller för lägenhet?

Som i precis var inne på så kan uppsägningstiden variera beroende på vilken bostad det gäller, hur kontraktet ser ut och vad ni kommit överens om, samt om du har ett besittningsskydd eller inte. Förstahandskontrakt kan ha en uppsägningstid på uppemot nio månader med detta skydd. 

Uppsägning av andrahandskontrakt kan också variera beroende på hur länge hyresgästen bott där, samt vilken uppsägningsperiod ni kommit överens om. På hyresgästens initiativ gäller ofta en uppsägningstid på tre månader, medan det på hyresvärdens initiativ kan vara på endast en månad. 

Har du däremot bott där i över 9 månader har du som hyresgäst alltid rätt till tre månader om du önskar. Se till att du har koll på vilka skillnader som gäller för olika kontrakt, och framförallt att du vet vad som gäller för dig!

byta lägenhet

Hur fungerar en uppsägning av ett hyreskontrakt eller hyresavtal? 

Även den här frågan kan vara varierande beroende på vilken bostad det gäller och vilken hyresgäst det handlar om. För förstahandskontrakt är det inte möjligt att säga upp ett kontrakt såvida inte båda parter är med på det, eller om hyresgästen betett sig så pass illa att hen gjort ett avtalsbrott.

Vill du som hyresvärd ändå testa att säga upp din hyresgäst måste den först ha fått en giltig varning i samband med dåligt beteende, och sen ska ansökan skickas in till hyresnämnden. Hyresgästen har rätt att tala emot, och vid åtgärdar av ett problem har hen också möjlighet att återfå kontraktet. 

För uppsägning av andrahandskontrakt är det inte svårare än att den ena parten kontaktar den andra parten och meddelar om önskad uppsägning. Ett avtal kan däremot inte sägas upp förens både är med på det och har skrivit på pappret. Sen gäller det att utgå efter avtal uppsägningstid, det vill säga en eller tre månader. 

Vid tvister eller missförstånd gällande uppsägning av en hyresbostad finns det alltid hjälp att få. Glöm inte att både parter måste vara överens för att kontraktet och uppsägningen ska gälla - det gäller att ha varandra gott om ryggen för att inte skapa onödiga problem. 

Vad händer om min hyresvärd sagt upp mitt hyresavtal? 

Om det visar sig att din hyresvärd vill säga upp ett hyresavtal så gäller det helt enkelt för dig som hyresgäst att ta reda på vad som ligger bakom beslutet, se om du har något att säga till om för att ändra uppsägningen, och sen se till att det hela hanteras utifrån gällande regler. 

Det är oftast möjligt att kommunicera på ett bra sätt mellan de två parterna, och även möjligt för dig som hyresgäst att återuppta kontraktet om du kan bevisa att du sköter dig. Däremot har du som hyr ett andrahandskontrakt inte så mycket att säga till om vid ett sådant beslut, utan då gäller det bara att skriva på och flytta ut innan det att uppsägningsperioden rinner ut.

Gällande ett förstahandskontrakt så ser det dock lite annorlunda ut. Där har du som hyresgäst alltid rättigheten att ha kvar bostaden så vida du inte brutit mot lagen, det vill säga om du har besittningsskydd. Utan detta är det enklare för hyresvärden att säga upp ditt hyresavtal utan särskilda invändningar. 

Hur säger jag som hyresvärd upp min hyresgäst?

För att det inte ska uppstå några onödiga tvister, bråk eller missförstånd så bör du som hyresvärd alltid se till att sköta uppsägningen av en hyresgäst på ett schysst sätt. Till att börja med så bör du ge hyresgästen lite försprång, även kallad förvarning, om att en uppsägning kan vara på gång, och därmed även förklara varför. 

Sen är det också bra om du som hyresvärd inte är allt för snål med uppsägningsperioden, såvida hyresgästen inte är okej med det. Har hyresgästen skött sig finns det ofta ingen mening med att begränsa denna till en månad, utan var öppen för ett förslag och två eller tre månader vid behov. 

Vid uppsägning av ett kontrakt är det också viktigt att båda parter förstår och är överens om det som gäller. Det är inte alltid du som hyresvärd har rätt att säga upp avtalet bara sådär, och då kan det verkligen vara onödigt att skapa problem utan anledning. Oavsett vad så ska avtalet följas, och för att uppsägningen ska gälla måste ni båda skriva på. 

Det gäller att du som hyresvärd verkligen har koll på vad som gäller för just det kontrakt ni har skrivit, det som står där, vad som gäller för att du ska kunna säga upp en hyresgäst utan protest, samt vara medveten om att olika hyresavtal innebär olika saker. Andrahandskontrakt är väldigt mycket lättare att säga upp än förstahandskontrakt. 

Vad har jag för rättigheter som hyresgäst?

Låt oss gå igenom exakt vilka rättigheter som gäller för dig som hyresgäst, samt hur dessa kan variera beroende på vilket hyreskontrakt du har skrivit på. Skillnaderna kan faktiskt vara rätt rejäla, så det gäller att veta om vad man har för rättigheter om man inte vill riskera att bli utkastad på fel underlag. 

Vi börjar med vad som gäller för dig som hyr i förstahand. Som vi tidigare nämnt så är det då aktuellt med ett så kallat besittningsskydd, vilket gäller från första dagen då ditt kontrakt startar såvida det inte sägs något annorlunda i avtalet. 

Vill hyresvärden säga upp avtalet utan någon särskild anledning innebär detta skydd att du har rätt att förlänga kontraktet. Så länge du sköter dig kommer besittningsskyddet alltid att gälla och hjälpa dig då en hyresvärd har för ögat att få ut dig ur bostaden tidigare än överenskommet. 

Om vi istället går in på dig som hyresgäst som hyr i andra hand så är det där lättare för hyresvärden att säga upp kontraktet utan vidare underlag. Det är alltså lite mer av en risk att hyra i andra hand, men å andra sidan har du alltid överenskommen uppsägningstid att gå på. 

Skulle du som andrahandshyrare däremot bo i lägenheten i längre än två år kommer ett så kallat besittningsskydd gälla även för dig. Då gäller samma sak som vid förstahandskontrakt, det vill säga att du har rätt till förlängning. Trots att detta må verka krångligt så finns det en sak som är säker, och det är att man som hyresgäst ofta har mer rätt än vad man tror så länge man sköter sig! 

Söker du bostad? Sök bland 21 740 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här