Ska du flytta hemifrån för första gången? Detta ska du tänka på!

Om du ska flytta hemifrån för första gången kan det vara mycket att tänka på och det finns säkerligen tillomed grejer som man inte ens vet att man ska tänka på som faktiskt ska ordnas. I denna händiga listan samlar vi en hel del som du ska komma ihåg att ordna med som underlättar din flytt hemifrån.


1. Budget

Det första viktiga är att ha en budget. Det må låta skrämmande men ifall du inte vill eller har verktygen för att planera in i detalj så kan du vara lugn. En budget behöver inte vara mer än en uppskattning på vad saker och ting kostar och hur mycket du är beredd på att lägga på saker och ting. Med fördel så ska en budget såklart vara förankrad i vad man har för inkomst och eventuella sparpengar som man har att disponera i samband med sin flytt. Eftersom du är påväg att flytta så är du redan nu medveten om diverse fast utgifter som din kommande hyra. Om du samlar alla dina fasta avgifter kan du se vad du har kvar att disponera på annat och vad din budget tillåter i form av nöje eller resor till exempel.

Detta ska du göra redan innan du flyttar. Du får då ingen chock när du ska betala din hyra och inser att du precis köpt en ny TV så du inte har tillräckligt med pengar. Särskilt den första gången man ska flytta hemifrån och behöver plocka på sig möbler till exempel, kan de vara stora kostnader, och då är det viktigt att man har en uppfattning om hur mycket pengar man har att disponera och vad man vill eller kan lägga på ting.
Budget är alltså A och O för att du ska klara av denna omställningen i ditt liv.

2. Skriftligt Kontrakt

Som många andra monumentala saker i livet, är det viktigt att det går rätt till. Ett skriftligt kontrakt är det mest säkra sättet att få ett juridiskt bindande överenskommelse där allt från din hyra till dina rättigheter och skyldigheter står på. Det som är viktigt är att oavsett om du ska flytta in i en egen bostad eller om du kanske bara ska flytta in hos en vän så är det lika viktigt att du får ett skriftligt kontrakt. Den står till grund som sagt för vad det är som gäller för dig och är extremt viktigt om du ska till exempel hänvisa till någon myndighet att du bor på ett visst ställe, till exempel om du ska söka bostadsbidrag. Oavsett situation… SKRIV KONTRAKT.

3. Flyttanmälan och adressändring

När du väl har flyttat kan det vara viktigt att du gör en flyttanmälan hos Skatteverket så du blir skriven på din nya adress och får din post ditskickat. Du kan även få eftersändning på din post för en liten peng ifall det är viktigt att din post inte kommer till bostaden du tidigare har bott på. Flyttar du från dina föräldrar till exempel är kanske eftersändning inte livsviktigt då du kan få posten ändå men det är viktigt att du är skriven på rätt adress så att du till exempel får sjukvård i rätt region och tillhör den rätta valkretsen.

4. Försäkring

Någonting annat som kan vara lite överväldigande att fixa för första gången är en försäkring. En försäkring finns till ifall du råkar ut för något i förhållande till ditt hem. När vi pratar om försäkringar så finns det flera olika slags försäkringar ofta med olika priser och som täcker olika ting. Det viktiga i detta fallet är hemförsäkring, men även det kan skilja sig om det till exempel täcker elektronik i hemmet eller inte och annat. För att få en som passar dig bäst krävs det att man läser på lite grann och tänker vad det egentligen är för något man har för något. Har man till exempel ingen TV så behöver man kanske inte en dyrare försäkring som täcker elektronik men är du en gamer så är det kanske en bra idé.

5. Abonnemang

Om du inte flyttat hemifrån så finns det många grejer som bara flyter på som du inte har tänkt på att du behöver fixa själv nu. Du kommer hem och så fungerar bara ditt internet till exempel. Men nu är det något du möjligtvis själv kan välja och sätta dig in i. Ta reda på vad för slags bredbandsmöjligheter det finns i den fastighet du flyttar in i eller om det kanske tillomed är del av din hyra. Det borde stå på ditt skriftligt kontrakt som du har ju ;) Om du ska ordna det själv ska du se till vad det är exakt som ska ordnas av dig. Ska du köpa router själv till exempel. Ifall du inte förstår dig på vad det egentligen är som måste sitta på plats så är Google din bästa vän i detta fallet.

Utöver internet kan du också behöva teckna ett abonnemang för din el. Detta beror också på sitt hyreskontrakt men om du ska själv välja elleverantör så finns det många att välja mellan som profilerar sig lite olika. Google är också din bästa vän när det gäller att bli förståndig på el och hur det hela går till. Se till att utsätta tid för att förstå egentligen hur det går till och vad du behöver göra för något. 

6. Besiktningsprotokoll

När du väl flyttar in i din nya bostad och ser bostads skal helt utan möbler ska du genomgå ditt besiktningsprotokoll och se vad det är som har anmärkts och om det saknas något. En besiktning görs på din lägenhet för att säkerställa att du inte är ansvarig för viss slitage eller fel i lägenheten som du då inte ska stå för vid din eventuella utflytt. Det är kanske svårt att tänka så långt i framtiden men det är viktigt att du inte skylls för fel som redan var på plats när du flyttat in. Ofta kan du då lägga till grejer i besiktningsprotokollet eller så får du inplanerat ett möte med hyresvärden där du kan påvisa och redogöra diverse fel i besiktningsprotokollet.

Med dessa sex praktiska tips kommer det att gå hur galant som helst för att flytta. Att flytta hemifrån för första gången kan lätt vara lite överväldigande men med denna checklistan i bagaget kommer det att gå smidigt och lätt till. Det kan vara skillnaden mellan en stressande flytt och en lugn och sansad flytt i en annars väldigt spännande tid. 

Lycka till med flytten!

Söker du bostad? Sök bland 3000+ lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här
+46 8 446 892 65 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadshub.se (måndag till fredag 10.00-16.00)