Tips till dig som bor på liten yta

Att försöka inreda en lägenhet som endast är på några få kvm är en utmaning, särskilt om man försöker avskilja sin sovplats från den övriga bostaden till exempel. Med det sagt finns det många knep och produkter man kan använda sig av för att inreda en liten lägenhet. Här får du en guide till hur du kan inreda om du har en boende på liten yta.

Använd golvytan väl

Eftersom ytan på boendet är begränsat ska ni först och främst se till att ni tar tillvara på vartenda kvadratmeter ni har på golvet. Bästa sättet ni kan göra det på är att tänka om så att ni flyttar ting som annars brukar vara på golvet och flytta de någon annanstans. Till exempel, istället för att ha en bokhylla som sitter på golvet och tar plats från annat kan ni ha hyllor som fästs på väggen. På tal om hyllor så är de den absolut bästa möbeln att använda sig av när man har ont om plats. Har man stort behov av förvaring kan man till exempel ha hyllor högt upp till exempel över dörrkarmen så tar den varken golvutrymme eller plats från annat. Man kan också fästa andra möbler mot väggen som byråer som ger en känsla av luftighet.

Ett annat sätt man kan ta grejer från golvet eller annan förvaring som man då frigör är att hänga dem från taket. Tänk till exempel finns det många plantor som trivs med att hängas och att man kan hänga kastruller, pannor och annat köksredskap över en köksö till exempel.

Om man till sist ändå ska använda det lilla golvplatsen man har ska man se till att man får det mesta av det. Med det menas till exempel att har man en stående garderob så se till att den går hela vägen upp till taket, då slipper ni gå miste om dyrbar förvaringsplats till era ting. Och har man möbler som man använder ofta men som tar väldigt mycket plats som exempel ett köksbord kan det vara en bra idé att försöka hitta sådana som kan fällas ihop eller förlängas efter behov. Du kanske bara behöver ha plats till två till vardags som då inte tar allt för mycket plats till exempel men med ett bord som kan förlängas kan ni fortfarande ha gäster. 

Skapa illusioner

Utan att det ska låta som att man ska träna sig till att bli trollkarl så handlar inredning mycket om att lura ögonen så att det verkar som man har mycket plats trots att man kanske inte har det. Där finns många sätt att ge intrycket att man har mer plats. En enkel grej är att till exempel ta bort dörrar. Om dörrar är stängda blir utrymmen såklart väldigt slutna men har man ständigt dörren öppen kan man lika bra skruva loss dem och upp till vinden med dem. De tar nämligen plats även om de är öppna eftersom man inte kan ställa någonting i hörnen bakom dörren till exempel. 

Någonting som såklart också ger intrycket av mer plats är speglar. Tänk på att du kan ha speglar på många olika sätt, till exempel vänd på en avlång spegel så den sitter på väggen vågrätt och ha den över soffan. Då är den säkert i höjd med överkroppen och huvudet samt speglar mycket ljus och förstorar rummet.

När man ska välja soffa och/eller fåtöljer kan det vara en bra idé att de sitter på ben vilket ger luftighet mot golvet. Bara det ger en känsla av ett luftigare rum och detsamma gäller till exempel förvaring. Skillnaden mellan ett tv-bord som har lådor och luckor och en som är ett öppet hyllsystem är enorm.

Sista tipset på hur man kan skapa en illusion i sitt boende är att skapa flera “rum” eller områden i sin bostad. Man kan använda sig av rumsavdelare som delar in ett större rum i till exempel ett område där man sover och en annan där man lagar mat och äter. Då sover man dessutom gott om natten att man kan koppla av när man väl är inne i sitt sovområde. Ett annat sätt man kan skilja på områden är att använda olika mattor. Har man olika mattor eller golv så kan man uppfatta områdena i sitt boende som mer särskilda och därav ge en känsla av att man har mycket plats.

Gömd Förvaring 

När man har lite plats så är förvaring alltid något av de största problemen. Vart ska man ha grejer som man använder ibland men inte alltid som kanske våffeljärn eller sin systemkamera. Det absolut bästa sättet är att se alla sina möbler som potentiella källor till lite extra förvaring utöver sitt egentliga syfte. Till exempel ett bord med lådor eller lådor under en soffa som står på ben (vilket ni ändå ska ha eftersom det gör rummet luftigare ju). Ett annat gott exempel på någonting som kan enkelt ge mycket förvaring är en sång med inbyggda lådor eller tillräckligt med utrymme undertill för att sätta dit några lådor på hjul. Eftersom en säng tar mycket plats kan man få plats med en hel del i lådor under sin säng. Det är ett gott alternativ till en större byrå eller garderob för att förvara sin kläder till exempel.

En annat bra ställe att bättre utnyttja utrymmet man har är att lägga till extra fällbara hyllor i sina köksluckor exempelvis. Det blir inte bara bättre organiserat men man tar också tillvara på tomrum som man annars har. Och varför förvara luft när man kan förvara sin pannor på ett bättre sätt? Och på tal om köksluckor kan man också tänka på att hänga ting på krokar som fästs på själv luckan. Det är ganska vanligt att man kanske hänger soptunnan eller kökshandduken på en krok under vasken men man kan egentligen göra detsamma med andra ting som bakmått eller köksredskapen. Så länge luckan kan stängas så kan man gott förvara mycket på krokar på dörren.

Var realistisk med sitt utrymme

Det sista tipset är att man ska verkligen tänka på det utrymmet man har, den planritningen man har och att arbeta med det man har. Tänk inte att man ska få plats med ett fullt utrustat kök och sovrum och bibliotek. På samma sätt om man flyttar från större till mindre måste man helt enkelt inse att man inte kommer få plats med allt man en gång har haft plats till. Därför är det viktigt att prioritera och tänka kritiskt kring vad det är man faktiskt behöver och vad för något man kan tänka sig leva utan. 

Med dessa tipsen kommer du att kunna inreda ditt boende oavsett hur stor eller liten den är och se möjligheter snarare än hindren med ett mindre boende.

Söker du bostad? Sök bland 3000+ lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här
+46 8 446 892 65 (måndag till fredag 09.30-12.00)
info@bostadshub.se (måndag till fredag 10.00-16.00)