Här är de viktigaste delarna av sambolagen

nyinflyttade sambos

Som en förenklad version av äktenskapsbalken hanterar sambolagen alla frågor om sambos, det vill säga separationer, uppdelningar, och så vidare. Sambolagen är alltså en lag som man kan komma att behöva gräva lite djupare i då man som sambopar ska gå skilda vägar och separera. Har man då gemensamma bostäder, egendomar eller andra tillhörigheter är det sambolagen som kan komma att vara avgörande för hur en bouppdelning ska gå till. Däremot kan sambolagen vara rätt omfattande och svår att tyda i vissa frågor, så här går vi igenom de viktigaste delarna av sambolagen för att ni ska få en bättre översikt. 

Vad är sambolagen, och vad innebär den?

Som vi tidigare var inne på så är sambolagen som en mildare version av äktenskapsbalken, fast då för sambos som bor tillsammans och lever som partner utan att vara gifta. Egentligen är sambolagen giltig så länge det rör sig om ett samboförhållande, det vill säga ett sambopar som bott tillsammans i över 6 månader eller där man tydligt ser att det rör sig om en kärleksrelation utan giftermål. 

Sambolagen berör till största delen från om bouppdelning, vilket kan komma på tal vid en separation eller dödsfall. Anledningen till att en lag som sambolagen finns beror helt enkelt på att det i fråga om att ett samboförhållande som tar slut så måste det finnas några riktlinjer och grunder att gå på för att man ska kunna fatta rättvisa beslut mellan de två parterna. 

Har man exempelvis delade bostäder och andra behag ska dessa kunna delas upp lika baserat på bevis hur ägodelarna har delats upp från början, det vill säga i samråd med båda parterna. Sen ska sambolagen alltså komma in i bilden för att underlätta utredningen vid en möjlig separation mellan två sambos, precis som äktenskapsbalken för gifta.

Efter äktenskapsbalken för gifta inte gäller för sambos är det alltså nödvändigt att de också har någon slags reglering eller riktlinje att gå på, så att man kan ta rätt beslut på rätt grunder utan att det uppstår några orättvisor, problem, missförstånd eller liknande. Att dela upp gemensamma egendomar i en separation är inte alltid lätt. 

När gäller sambolagen?

För att sambolagen ska gälla är det nödvändigt att man tydligt kan bevisa att man är sambos, det vill säga att man har ett samboförhållande. En samborelation kan inte vara ett förhållande med två vänner som bor ihop, utan det måste finnas tydliga kärleksgrundade bevis på detta. Man ska alltså leva ihop i ett parförhållande för att den ska gälla!

Sen finns det såklart olika definitioner på sambos, där olika bevis kan styrka relationen olika mycket. Däremot finns det inget som säger att den här relationen måste registreras på något sätt, utan där får man helt enkelt bevisa på egen hand att det är en sådan relation som är på tal. Så länge man inte är gift och att man i en kärleksrelation flyttar in tillsammans räknas man som sambos.  

En tydlig riktlinje för huruvida man är riktiga sambos eller inte är hur man valt att göra med uppdelningen av egendomar mellan varandra. Har man en samboegendom som både parter bor i, som båda ansvarar för lika mycket och som båda betalar lika stor del för har man bevisat att sambolagen ska gälla. 

Oavsett hur eller på vad man kan bevisa att det är frågan om en samborelation så kommer sambolagen att gälla då ni som sambos bestämmer er för att separera, och då ni ska dela upp era egendomar. Står det inget om uppdelning av era samboegendomar i ert samboavtal ska dessa delas upp lika mellan er två. 

Sambolagen när du bor i hus, hyresrätt, och bostadsrätt

Oavsett om ni bor i hus, hyresrätt eller bostadsrätt så kommer sambolagen att appliceras som grund för utredning av vem som ska få vad vid en separation. Står det inget annat i ert samboavtal så kommer samtliga samboegendomar, det vill säga bostäder som ni tillsammans bor i och ansvarar för lika mycket, att delas lika mellan er.

Sambolagen inkluderar alla boendeformer och samboegendomar, så står inget annat är det denna uppdelning man utgår ifrån. Däremot kan man i ett samboavtal också avtala bort att sambolagen ska gälla för vissa egendomar, till exempel om en sambo köpt en lägenhet på egen hand och inte vill att denna ska räknas med som en gemensam samboegendom vid uppdelningen. 

Däremot är det viktigt att allt som har med en möjlig bouppdelning att göra begärs inom tidsramen av ett år från det att samborelationen upphört. Kommer man överens om bodelning, eller om en part blir beviljad att ta det vidare, utgår man som sagt från att all samboegendom ska delas lika såvida inget annat anges.

Definitionen av samboegendom är båda bostad och bohag som införskaffats för att brukas lika av båda parterna i relationen. Här är det alltså obetydande vem som har betalat eller vem som ansvarar får bostad eller bohag, utan anges inget annat i samboavtalet så räknas samtliga gemensamma ägor in och ska delas lika mellan de båda. 

Sen är det som sagt möjligt att avtala bort sambolagen på vissa specifika egendomar, men då måste detta anges tydligt i samboavtalet och vara något som båda går med på. Har ni inget samboavtal eller om inga sådana enskilda uppdelningar har nämnts kommer det dessvärre inte gå att ändra en bouppdelning i efterhand.

Söker du bostad? Sök bland 19 973 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här