Allt du behöver veta om hyresrätter

man i lägenhet

Idag är det mer populärt än någonsin att hyra ut sin bostad, vilket i sin tur också hör ihop med att utvecklingen och förbättringen av hyresbostadsmarknaden har vuxit otroligt mycket de senaste åren. En naturlig följd är då att efterfrågan växer och att intresset ökar, vilket gäller för alla olika typ er av hyresbostäder. Just hyresrätter är dock den vanligaste formen av hyresbostäder som efterfrågas på marknaden. 

Med tanke på att tillgängligheten för uthyrning av bostäder bara ökar kan in princip vem som helst hyra ut en hyresrätt idag, och vem som helst kan också söka om att hyra en. Däremot finns det vissa saker som man bör veta om när det kommer till hyresrätter – allt du behöver veta om hyresrätter kan du hitta här!

Vad är en hyresrätt?

En hyresrätt är en form av bostad som hyrs ut av en hyresvärd, det vill säga en hyresvärd som antingen själv äger bostaden eller som själv hyr bostaden av någon. Däremot är det vanligast att hyresrätter förekommer via andrahandskontrakt från privatpersoner, det vill säga att du hyr en bostad av en annan person som hyr bostaden, fast då via ett förstahandskontrakt.

Sen finns det också hyresrätter som hyrs ut via bostadsföreningar, större aktörer eller fastighetsbolag som själva äger bostaden. Detta kallas då förstahandskontrakt om du hyr direkt via dem. Med andra ord finns det både hyresrätter som hyrs ut av privatpersoner och olika företag, och oavsett vem du hyr av så kan det vara en stor fördel för dig. 

Något som vi däremot vill poängtera är att man som hyresgäst av en hyresrätt inte själv äger eller ansvarar för bostaden, utan det gör ju såklart den du hyr av eller den som äger bostaden. För att få tillgång till en hyresrätt måste man betala en månadshyra på en viss summa, det i utbyte mot att du får bo där.

I vissa fall finns det även möjlighet att hyra in sig som en inneboende i en hyresrätt. Det innebär då att du själv inte hyr hela lägenheten, utan att du istället får tillgång till ett rum eller en del av den. Då ska du betala en hyra för den andelen till din hyresvärd, som i sin tur hyr den av en annan. 

Vad får man inte / får man göra i sin hyresrätt?

För att du som hyresvärd eller bostadsägare ska få hyra ut en hyresrätt är det nödvändigt att du ansöker om att få hyra i andra hand innan det att du startar ett hyresavtal. Detta är avgörande för om du överhuvudtaget får ha en hyresgäst eller inte, samt om hyresgästen då bor där lagligt eller olagligt. 

Utöver det finns det andra regler och riktlinjer som du som hyresvärd är ansvarig för att hålla koll, och såklart en hel del regler och riktlinjer för hyresgästen. Det du som hyresgäst måste komma ihåg är att det inte är du som har det stora ansvaret för lägenheten, utan detta ligger på hyresvärden. Däremot har du vissa andra ansvar, så som att bete sig på ett rimligt sätt.

Som hyresgäst har du dock ansvaret om att åtgärda förbrukningsvaror och andra enklare åtgärder, samt ett ansvar om att lägenhetens ytor vårdas ordentligt. Skulle det uppstå en skada eller ett fel under tiden du bor där på grund av att du gjort ett misstag kommer du bli ersättningsskyldig. 

Skador som redan fanns där är du inte skyldig att åtgärda, men då måste du också se till att det finns bevis på att det redan fanns där eller att det orsakats på naturlig väg. För detta kan du fråga om inventarielista från hyresvärden innan du börjar hyra lägenheten. 

Tänk på att det inte är du själv som beslutar eller utför renoveringar eller underhåll, utan detta är på hyresvärden att besluta om. Det kan vara tillåtet att måla om eller sätta upp en tavla, men då måste också hyresvärden godkänna detta. Är en mindre renovering nödvändig har du dock rätt att kräva detta av hyresvärden. 

En annan sak som du som hyresgäst också många komma ihåg, det vill säga vad gäller det lilla ansvar du har under tiden du bor där, är att du måste följa de ordningsregler som gäller i fastigheten. 

Du kan sätta hyresvärdens rykte och ditt eget hyresavtal på spel om du inte beter dig, till exempel om du stör grannarna, är otroligt eller beter dig konstigt. Utöver det gäller det att följa det som står i hyresavtalet gällande specifika regler. 

Vad ingår i hyran för en hyresrätt?

I hyresavtalet ska allt stå med för det som rör dig som hyresgäst, hyresvärden och hyresrätten i fråga. Här ska det även stå exakt vad som ingår i hyran, om det finns påslag för möbler, el och internet, samt om det finns vissa externa ytor eller tillgångar du har tillstånd att utnyttja. 

Finns det exempelvis ett garage ska det tydligt stå om kostnaden för detta är inräknat. Det ska inte kännas som en oklarhet vad du som hyresgäst egentligen betalar för, och detta har du också rätten att begära bevis på från hyresvärden. Det finns regler för hur en hyra ska vara, samt vad den ska innehålla! 

Söker du bostad? Sök bland 13 553 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här