Att ställa sig i Bostadskö - den fullständiga guiden

Bostadskö är ett kösystem som funnits i många, många år, och som precis som namnet utlovar är ett kösystem som syftar på just bostadsmarknaden och tillgängligheten bland olika bostäder. Det är inte helt ovanligt att man som förälder sätter sitt barn i bostadskö rätt tidigt för att öka deras chanser om att få tillgång till en bostad efter några år, speciellt inte i de större städerna där efterfrågan ofta är riktigt hög. Att stå i bostadskö kommer med många fördelar för alla som söker bostäder på sikt, men vad är egentligen bostadskö? Det går vi igenom här!

Vad är en bostadskö?

Innan vi går in på några mer detaljer om varför många väljer att ställa sig och sina barn i bostadskö, vilka fördelar det innebär på sikt, hur det går till, samt hur man gör för att stå i bostadskö i olika städer så tänkte vi gå in på det mest grundläggande i det hela; vad är en bostadskö? Detta kan nämligen vara bra att veta om innan det att vi går vidare på allt andra punkter om ämnet. 

För att förklara det på ett så enkelt och smidigt sätt som möjligt kan man säga att en bostadskö är precis vad det låter som, alltså att man ställer sig i kö för att få en bostad. Köandet handlar om bostäder som kallas för förstahandskontrakt, det vill säga bostäder som ägs av en hyresrättsförening eller en fastighetsägare som då erbjuder sig att hyra ut på ett mer seriöst sätt.

Att stå i en bostadskö innebär alltså inte att du köar till bostadsrätter eller ”vanliga” hyresbostäder, dessa alternativ går att hitta rätt smidigt ändå. Anledningen till att bostadsköer är så eftertraktade är för att förstahandskontrakt till en bostad är väldigt svårt att hitta – det är som att bo i sin egen bostad bara att du hyr den direkt via ägaren. 

I vissa fall går det även att ställa sig i bostadskö till ett flertal bostadsalternativ, det vill säga lägenheter, studentboenden, förråd eller parkeringar. Vilka möjligheter som finns att välja mellan kan variera mellan olika hemsidor och föreningar, men vanligast är att du kan söka om förstahandskontrakt på en viss bostad. 

Vad innebär det att stå i bostadskö?

Hela systemet går ut på att du som ansökande fyller i de uppgifter för den person som ska stå i kön, det vill säga för dig själv eller för ditt barn som är under 18 år. Dock är anmälan och kölappen personlig och får/ kan inte lämnas över till någon annan. Kom nu ihåg att ni köar till förstahandskontrakt och ingen annan bostadslösning!

När uppgifterna är ifyllda och klara innebär det alltså att du har fått som en kölapp och är med i kösystemet, där ditt nummer i kön då utgår ifrån när du ansökte om att få stå där. Så länge du är över 18 år och har ett personnummer så är det möjligt för dig att ställa dig i bostadskön, vilket gäller i alla städer över hela Sverige. 

Det är alltså inte relevant var du bor eller om du redan har en bostad, utan du kan ändå ställa dig i en bostadskö för att automatiskt stå med på väntelistan. I större städer så som Stockholm, Göteborg och Malmö är köerna ofta riktigt långa och du kan behöva vänta i flera år innan något blir tillgängligt för dig, medan det i mindre städer kan gå snabbare. 

Hela systemet är helt enkelt uppbyggt på antalet ”medlemmar” som har anmält sig och tagit en kölapp. Ju fler som anmält sig och visat intresse desto längre är kön, och desto längre måste du vänta. Däremot kan man ibland ha tur och komma rätt långt fram i kön på bara några år, så oavsett skadar det inte att ställa sig i kön bara för att säkra sig en plats. 

byta bostad

Hur ställer man sig i bostadskö?

Som sagt så kan alla som är intresserade av att någon gång i framtiden få tillgång till en bostad, det vill säga utan att själv behöva lägga ner särskilt mycket tid eller energi på att faktiskt leta efter ett förstahandskontrakt. 

Egentligen är det inte alls svårt att ställe sig i en bostadskö, utan det enda man bör vara medveten om är att det tar tid. Just förstahandskontrakt är en så otroligt eftertraktad boendelösning för väldigt många, och därför är både köerna och väntetiden längre än för andra bostäder. 

Precis som vi tidigare var inne på så kan du anmäla både dig själv och ditt barn (under 18 år) till en bostadskö i en viss stad. Anmälan ser likadan ut i de allra flesta städer:

  1. Gå in på en sida där du kan anmäla dig till en bostadskö för den stad du önskar söka bostad i. Sök på Google efter ”bostadskö anmälan” följt av stadens namn, och välj sen något av alternativen.

  2. Registrera dig på sidan genom att följa stegen som anges. Ofta behöver du bara klicka dig vidare på ”anmäla bostadskö”, ”registrera” eller liknande. 

  3. Efter registrering kommer du få en betalningsavi för den årliga avgiften, vilken brukar ligga på några hundralappar. 

  4. Börja söka bostäder när din anmälan är färdig och din registrering gått igenom. 

Med andra ord är det inte alls svårt att ställa sig i en bostadskö. Kom bara ihåg att du måste vara över 18 år och ha ett eget personnummer för att få ställa dig i kön. Är du under 18 år kan dina föräldrar ansöka åt dig, eller så kan du kontakta kundservice om du som icke myndig har ett barn eller är gravid. Däremot spelar det ingen roll om du tidigare har en bostad, och inte heller var du bor. 

Olika typer av bostadsköer

Något som verkligen kan vara bra att veta om för dig som står i eller vill ställa sig i en bostadskö är att det ofta finns ett antal olika varianter att välja mellan, alltså även när det gäller bostadsköer i en och samma stad. Dessa bostadsköer kan då såklart variera i tillgänglighet och utbud vad gäller bostadslösningar. 

Söker du som student, som singel, som arbetande, som par eller som familj så kan det alltså vara bra att veta om vad dessa olika bostadsköer innebär. Det finns bostadsköer som är kopplade till privata företag och ägare, och så finns det dem som är kopplade till kommun, myndigheter och organisationer. 

Dessutom finns det olika bostadsköer som är reserverade för vissa kategorier av sökande, det vill säga studenter, ungdomar och så vidare. Detta kan verkligen vara fördelaktigt för dig att veta om och som tillhör dessa grupper, då köerna helt enkelt är gjorda för att du ska ha större chans att hitta en tillgänglig bostad som passar. 

Dock är det vanligast att alla som står i bostadskö och söker efter en bostad kan välja mellan flera olika kategorier att söka sig fram bland. Beroende på vilken bostadskö du står i så kan reglerna och villkoren för vilka som får söka se lite olika ut, något som också har att göra med vem som ansvarar för kösystemet. Det finns något för alla att hitta!

Ställa barn i bostadskö

Som vi tidigare varit inne på i den här texten så är det möjligt för en föräldrar att även ställa sitt barn i bostadskö, det vill säga innan det att barnet fyllt 18 år. Efter det är barnet själv myndig och ansvarig över sina egna val, och kan därmed ställa sig i kön på egen hand. Har du som förälder inte anmält barnet till en bostadskö innan det kommer köerna däremot vara riktigt långa, och i allra värsta fall får barnet vänta i flera år tills att det händer något. 

Det är just av den anledningen som många föräldrar väljer att ställa sitt barn i bostadskö redan i en tidig ålder. Ju tidigare man ställer ett barn i bostadskö desto större är chansen att en bostad kommer att finnas tillgänglig i tid tills det att barnet ska flytta hemifrån och vill ha ett eget boende. 

Såklart kan det dröja lite längre än så, men det skadar verkligen inte att vara ute i god tid. Är du dessutom medveten om att ditt barn kommer vilja plugga vidare eller bosätta sig i en viss stad framöver kommer ni garanterat tjäna på att vara ute i god tid. Köplatsen börjar som sagt att gälla så fort ni anmäler barnet. 

Sen är det såklart också varierande beroende på vilken stad ni söker er till att anmäla barnet i bostadskö. Större städer har ofta väldigt hög efterfrågan på de allra flesta bostäder, inte minst förstahandskontrakt och studentbostäder. I mindre städer behöver bostadskön inte vara lika lång, men det brukar ändå ta ett par år tills något dyker upp. 

Något som många hemsidor och föreningar som arrangerar bostadsköer brukar säga är att ju tidigare du ger bort en bostadskö till ditt barn desto bättre är möjligheterna för barnet att få bostadsförtur. Detta innebär inte bara att det är flera år tills att behovet av bostad inträffar, utan det innebär också att ju längre ni sparar desto större är chanserna att ni kan ta er in på bostadsmarknaden redan från det att barnet fyller 18. 

FAQ – bostadskö i olika städer

Är du intresserad av att ställa dit i bostadskö i flera olika städer, eller har du frågor om hur systemet funkar på olika platser i Sverige? Vi har samlat de vanligaste frågorna här!

  • Måste jag anmäla mig till flera olika bostadsköer för att söka i olika städer?

Vanligen kan en förening eller hemsida som erbjuder bostadsköer ha ett system som täcker ett flertal orter, städer och områden i Sverige. Sen finns det även vissa arrangörer som bara erbjuder bostadsköer för en viss specifik stad, något som de då annonserar om. Med andra ord kan du söka till flera olika bostadsköer i flera olika städer, beroende på vem du anmäler dig hos. 

  • Kan jag ange intresset för flera olika bostäder i samma förening?

Ja, det kan du. Det är inte helt ovanligt att du som bostadssökande som vill ställa dig i bostadskö kan välja mellan ett flertal olika bostadsköer, så som lägenheter, studentbostad och ungdomsboende. Somliga föreningar har däremot bara en typ av bostadskö för en och samma bostad. 

  • Kan jag byta från en bostadskö till en annan?

Det här är lite svårt att besvara då det kan skilja sig åt beroende på var du söker dig och vilken typ av bostad du köar för. Däremot är det inte så vanligt att en förening för bostadskö i en viss stad godkänner att ditt könummer stannar på sin plats om du byter lägenhet eller om du väljer att säga upp kontraktet. Vill du fortfarande stå kvar i bostadskön kommer alltså din kölapp börja om från det datum då du påbörjade ett sökande efter ny bostad. 

  • Vilka städer har egna bostadsköer för kommunen/ regionen?

Beroende på vilken stad du söker dig till så kan utbudet av såväl bostadsköer och möjliga alternativ av bostäder variera rätt rejält. I en stad som Stockholm finns det ett flertal företag där du kan stå i bostadskö, samtidigt som de även finns det som går via kommun och andra organisationer. 

Andra städer, så som Malmö, har vad man kallar för regionala eller kommunala bostadsköer. Dessa ansöker du då om genom att registrera dig i regionens egen bostadskö, till skillnad från andra organisationer som kan vara lite mer öppna. Tänk på att kötiden kan variera beroende på vem och var du ställer dig i bostadskö. 

  • Tips om att söka bostadskö i olika städer

Vårt bästa tips för dig som vill söka bostadsköer i olika städer, eller byta bostadskö och påbörja en annan sökning, kan göra det på bästa sätt genom att ta del av en sida som erbjuder olika lösningar. 

Hittar du ingen som passar och som erbjuder flera alternativ och köer i flera städer kan det vara nödvändigt att gå via en viss förening eller en viss organisation. Det finns gott om organisationer som kan hjälpa dig med att stå i en bostadskö som passar för dig, så se bara till att vara ute i god tid. 

Det är också bra att bestämma vad du vill redan från början så att du inte riskerar att tappa din plats och måste börja om. Att ställa sig i bostadskö är något som alla kan få väldigt stor nytta av i framtiden, för oavsett var man kan tänka söka sig så finns det alla möjligheter att hitta rätt. Ju längre tid du har stått i kö desto bättre är dina chanser! 

Söker du bostad? Sök bland 13 553 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här