En komplett guide till lägenhetsbyten

Har du funderat på vad som gäller om du som bostadsägare vill byta lägenhet? Det här med lägenhetsbyte kan vara lite av en komplicerad fråga som kan vara något krånglig att begripa, och trots att det ofta finns rätt tydliga lagar och regler som talar för vad som gäller så kan situationen se lite olika ut beroende på vem det gäller och vilken lägenhet det handlar om. Vi har samlat all information som ni kan behöva veta då ni eller någon annan vill byta lägenhet!

Vilka regler gäller vid lägenhetsbyte?

För att vi ska få lite mer förståelse om vad som gäller med det här om lägenhetsbyte så tänkte vi börja med att gå in på vilka regler som faktiskt gäller. Du kan även läsa mer om alla de mest vanliga lagarna i vår artikel om hyreslagen. Det första som kan vara bra att veta om är just vad du som boende i en lägenhet måste ha för grunder för att få tillstånd att byta lägenhet, där dessa då måste vara beaktansvärda. 

Det innebär alltså att inte vem som helst har rätten att byta lägenhet bara sådär, utan det måste finnas en viss anledning till att du inte längre ska bo kvar där. Det innebär alltså att du kan ansöka om att få byta lägenhet när och hur du vill, men att bytet då inte är tillåtet om hyresvärden inte samråder med det. 

Skulle det däremot visa sig att hyresvärden inte godkänner din förfrågan, men du ändå anser att du har skäliga grunder till att faktiskt få byta lägenhet, har du som hyresgäst möjligheten att vända dig till hyresnämnden. Som ni kanske redan vet så har hyresnämnden bestämmande makt, så anser de att argumentet är skäligt har de rätt att besluta åt dig. 

Med andra ord är hyresvärden inte ditt enda hopp, utan det finns högre hjälp att få. Däremot är det nödvändigt att du gör någon slags ansökan i hopp om att få den beviljad, annars har du inte tillåtelse att byta lägenhet eller rum. Kom dock ihåg att detta handlar om lägenheter i form av hyresbostäder och att hyresgästen då är den som vill byta hyreslägenhet. 

Vad krävs för att jag ska få byta lägenhet?

Som ni kanske insett så kan det här med lägenhetsbyte vara svårt att få till såvida man inte har några grundliga skäl för att få byta. Som hyresgäst i en hyreslägenhet har man ofta siktet inställt på att bo kvar i alla fall under en viss period tills det att hyresavtalet utlöpt. 

Men, i vissa fall uppstår det förändringar på vägen som kan kräva ett bostadsbyte mitt under ett rådande avtal eller innan uppsägningsperioden gått ut. I vissa fall har man dock rätt att byta från en hyresbostad till en annan, det vill säga trots att ett avtal eller kontrakt säger något annat. För detta krävs det beaktansvärda skäl, så som att:

  • Hyresgästen har påtagligt förändrade familjeförhållanden

  • Hyresgästen har väsentligt ändrade ekonomiska förutsättningar

  • Hyresgästen ska studera eller arbeta på annan ort utom rimligt pendlingsavstånd 

Har en hyresgäst några av dessa grunder att stå på anses skälet vara tillräckligt för att både hyresvärd och hyresnämnden ska tillåta ett byte. Dock är det ändå inte alltid en självklart att det accepteras av hyresvärden, det vill säga om bytet kommer innebära påtagliga komplikationer eller besvär för denne. 

Detta innebär alltså att hyresgästen måste ha någon att byta lägenhet med, och att denna person då måste vara en passande person som accepteras av och passar in i hyresvärdens bostad. Här är det en fråga om betalning, skötsamhet och beteende som är avgörande, och misstänker man att den så kallade bytesparten inte når upp till det är det sällan som en hyresvärd går med på bytet trots skäliga anledningar.

En annan faktor som avgör om du som hyresgäst får samtycke av hyresvärden att byta lägenhet är hur länge du själv har bott där. Gäller hyresperioden mindre än ett år behöver hyresvärden sällan ge sitt samtycke, för under den korta perioden finns det sällan grunder som gör att det faktiskt är nödvändigt med ett byte på riktigt. 

Då måste skälet ha uppstått akut och på riktigt innebära att hyresgästen har ett stort behov av en annan bostad. Kort sagt så gäller det att du som hyresgäst har rejäla skäl till varför du ska bli berättad att byta bostad, trots att det är ett helt annat datum eller en helt annan period som står i kontraktet. 

Ett byte är såklart påfrestande för hyresvärden och kommer dra in denne i en ofrivillig process om att behöva lära känna en ny hyresgäst. Trots att man många gånger vid ett sådant byte redan hittat en bytespart är det sällan särskilt önskvärt att bara behöva säga upp ett avtal och byta hyresgäst bara sådär, alltså om det inte kommer från hyresvärden initiativ. 

Behöver jag samtycke eller lov för att få byta lägenhet? 

Som vi precis varit inne på så är det otroligt viktigt att hyresgästen både ansöker om att få byta lägenhet, samt att denne får det beviljat från antingen hyresvärden eller hyresnämnden innan processen om ett byte sätter igång. Med tanke på att detta påverkar hyresvärden eller bostadsägaren är det en process som kräver särskilda grunder från hyresgästen. 

Dessa begränsningar om att byta lägenhet står enligt lagen och måste alltså uppfyllas för att det ska vara en lovlig handling, annars gör man ett så kallat avtalsbrott eller brott mot lagen. Däremot kan det finnas hjälp att få om hyresvärden verkar ha onda intentioner för att inte låta dig byta, trots att du har grundliga skäl till det. 

Se bara till att du tydligt förklarar ditt fall, att du verkligen ställer upp den eller de anledningar till att just du ska få byta bostad, samt att du visar att du är seriös och inte bara gör det för att du inte trivs eller liknande. Tänk dock på att du inte alltid får godkänt trots att du själv anser att dina skäl är rättfärdiga, och att du då inte har något val än att bo kvar. 

Hur lyckas man med ett lägenhetsbyte?

Med tanke på att ett lägenhetsbyte kan vara en rätt komplicerad och omfattande process som kräver både det ena och andra för att den ska gå igenom kan det verkligen vara värt att läsa på lite om hur man kan göra för att lyckas, det vill säga innan det att man ger sig in i att försöka få ett godkännande om lägenhetsbyte.

Som tur är så har vi samlat några av de bästa tipsen för hur du som hyresgäst kan öka dina chanser om att lyckas med ett lägenhetsbyte. Det viktigaste är att du tydliggör varför du verkligen är i behov av ett byte, samt att du utan problem kan bevisa vad det handlar om varför de ska godkänna processen för dig. Ärlighet varar verkligen längst här!

Sen är det också avgörande huruvida du som söker om att få byta lägenhet hanterar det här med pengar i ett byte. Det är många som kan försöka lura dig eller få dig att ansöka om ett byte på grund av pengar, men detta kommer bara drabba dig negativt. 

Att handla med hyreskontrakt är olagligt, så oavsett om du, en annan eller hyresvärden vill få ut pengar av ditt lägenhetsbyte bör du stå på dig och avbryta processen. Tänk på att du aldrig ska behöva betala för att göra själva bytet, inte ens till en hyresvärd! Har du väl tagit dig förbi dessa två grundläggande steg är det nu dags för det riktiga bytet. 

Tips för att få till ett lägenhetsbyte 

Det första du bör tänka på för att öka dina chanser om att få till ett lägenhetsbyte, det vill säga att faktiskt hitta en bostad där någon kan tänka sig att byta med dig, är att du utgår från ett rätt brett perspektiv när du söker efter alternativ. Du får dock inte ansöka om andra hyresbostäder så som villa eller bostadsrätt, utan det är lägenhet mot lägenhet som gäller. 

Det finns oftast inte överdrivet många lägenheter där hyresgästen har tillåtelse eller är villig att byta, så anpassa dig efter utbudet och se därefter vilka tillgängligheter du kan tänka dig. Trots allt är det viktigast att du kan lösa ditt behov av en flytt, inte att lägenheten har en kakelugn, nyrenoverat kök eller balkong. 

Sen kan du även få tillgång till flera alternativ genom att själv söka dig fram på marknaden, visa intresse för hyreslägenheter som kan vara passande för dig, samt annonsera om att du söker efter byte om hyresbostad. Där kan det även bara bra att lägga ut en annons om vilken lägenhet du har att byta med. 

Nätet kan verkligen vara en stor räddning för dig att både söka, hitta och lägga upp annons – där finns allt att hitta, och så länge man är lite flexibel och öppen för förslag kan utbudet faktiskt vara rätt bra! 

Glöm inte heller att hyresvärden ofta vill ha uppgifter om vem bytet ska ske med, dina och dennes uppgifter, samt en ordentlig ansökan från dig som tyder på allt. För att inget ska kunna gå fel eller missförstås ska ni även skriva på ett kontrakt, alltså precis som du gör vid påbörjan av hyra av en andrahandslägenhet. 

Tänk också på att om du har en intressent som kan tänka sig att byta lägenhet med dig så kan det vara nödvändigt att visa upp bostaden, och då bör den se någorlunda ordning gjord ut – ungefär som på en vanlig lägenhetsvisning. Detta kan även du som söker ett lägenhetsbyte fråga efter om du hittar en lägenhet du kan tänka dig flytta till.  

Kan man betala/få betalt för att byta lägenhet?

Även det här är en fråga som vi tidigare varit inne på i den här texten om lägenhetsbyten, och som vi också sa då så är det helt olagligt att hålla med på pengaförhandlingar vid ett lägenhetsbyte. Varken andra hyresgäster, en hyresvärd eller en utomstående part får tvinga, erbjuda eller ens nämna betalning i form av ett byte. 

Detta regleras i en lag som heter ”Straffen för handel med hyreskontrakt”, och den är sen något år tillbaka mycket skärpt just på grund av att det för inte var helt ovanligt att just betalningar och andra erbjudanden ledde till att allt fler fifflade med lägenhetsbyten på olovliga grunder. 

Det är idag faktiskt straffbart att handla om eller sälja en hyresrätt, och samma sak gäller såklart då också om man köper en. Allt prat som har att göra med pengar, byten eller någon slags förhandlingar i samband med ett lägenhetsbyte bör du undvika – det uppfattas inte bara som oseriöst, utan det sätter alla inblandade i en obekväm och riskfylld sits. 

Skulle det visa sig att du i samband med ett möjligt lägenhetsbyte kommer i kontakt med någon som är villig att byta i utbyte mot pengar eller en betalning av något slag bör du genast avbryta och säga upp kontakten. 

Är det du själv som hyresvärd eller bostadsägare som föreslår detta kan du både få böter, fängelse och bli uppsagd från lägenheten. Detta gäller oavsett om du ska sälja eller köpa en hyresrätt i samband med ett byte, för så länge du ens pratar om någon form av betalning eller ytterligare uppgörelse utöver själva bytet begår du ett brott. 

Sammanfattning om lägenhetsbyte

Kort och gott så kan ett lägenhetsbyte vara en process om är svår att få godkänt för att utföra, det vill säga så vida du inte har grundliga skäl som bör godkännas. Däremot har du som hyresgäst rätten att få byta lägenhet om läget är akut eller om det verkligen finns ett behov av det från din sida. 

Får du godkänt av hyresvärden eller hyresnämnden finns det också gott om saker du kan göra på egen han för att öka dina chanser om att hitta ett passande alternativ, som då kan tänka sig att byta med dig och som kan passa in som ny hyresgäst. Nätet är din bästa vän här, och så länge du är aktiv i ditt sökande kan vi nästan garantera dig att det finns något som kan matcha med det du är ute efter!

Söker du bostad? Sök bland 19 657 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här