Detta händer när du blir vräkt

vräkning

Detta händer när du blir vräkt

Som bostadsägare eller hyregäst i en bostad kan man i vissa fall riskera att bli vräkt från bostaden, inte minst om man som hyresgäst beter sig på ett sätt som ger hyresvärden grundliga skäl att sparka ut dig. Detta är dock inte så vanligt, men det kan absolut hända om det skulle uppstå allvarliga problem, missförstånd eller komplikationer. 

Ordet vräkt är ofta ett ord som associeras med oro, rädsla, stress och ångest, men trots det kan det vara otroligt viktigt att man vet vad som gäller om en vräkning är på tal. Här kan du som hyresvärd och hyresgäst, eller annan inblandad i ett hyresavtal, få reda på allt om vräkning!

Vad krävs för en vräkning av hyresgäst?

Som hyresgäst gäller det att man beter sig som förväntat under perioden då man hyr en bostad. Detta gäller inte alltså bara då man själv är i bostaden, och det gäller också om man som hyresgäst har besök eller gör annat som kan påverka din position i bostaden. För att man ska ha rätten att ha kvar bostaden måste man helt enkelt bete sig. 

Skulle det visa sig att du som hyresgäst har gjort saker som bevisar att du inte längre har rätten att bo i lägenheten kan hyresvärden ansöka om att vräka dig. För att en vräkning av en hyresgäst ska kunna ske måste du som hyresgäst ha:

  • Betalat hyran för sent flera gånger, eller inte alls betalat den 

  • Betett dig på ett störande, hotfullt eller opassande sätt 

  • Stört grannarna och deras bostadsmiljö ett flertal gånger 

  • Om bostaden används för olaglig verksamhet 

  • Du som hyresgäst hyr ut bostaden i andra hand 

  • Gjort annat som visar på att du inte bör hyra bostaden 

Vilka rättigheter har jag vid en vräkning?

Trots att man som hyresgäst kanske inte alltid är beredd på att hyresvärden anmäler en vräkning mot dig så finns det rätt goda grunder att stå på om det faktiskt visar sig att du betett dig på ett störande eller oansvarsfullt sätt. däremot har du som hyresgäst också vissa rättigheter om det skulle visa sig att din hyresvärd vill vräka dig.

Den främsta, och absolut viktigaste rätten du som hyresgäst har är att en möjlig vräkning kan anmälas till socialtjänsten. Faktum är att hyresvärden i sig är skyldig till att anmäla vräkningen till socialtjänsten. Dessa kommer då att jobba med ditt ärende för att på så goda mån som möjligt avbryta vräkningen och undvika konsekvenserna.

Socialtjänsten kan även erbjuda stöd för de som riskerar att bli vräkta, just för att man inte ska känna sig så utsatt i situationen om det faktiskt kan innebära problem för en själv och livet efter vräkningen. Främst prioriterar socialtjänsten att hjälpa barnfamiljer som riskerar att bli vräkta. 

Vilka regler gäller för en vräkning?

Om det kommer på tal om en vräkning av en bostad kan det kännas lönlöst att ens argumenterar emot eller göra något åt saken, men faktum är att det finns vissa regler som kan vara bra att veta om oavsett vilken position du sitter i. Både hyresgäst och hyresvärd måste basera sina handlingar på något, och för att dessa ska bli rätt måste de följa reglerna. 

Till att börja med så krävs det att vräkningen grundas på skäliga argument, det vill säga att hyresgästen betett sig så pass oansvarsfullt att hen inte längre bör ha rätten att bo kvar där. Detta kan alltså inte bara begrunda sig på att ni två inte kommer överens eller har bra kemi, utan det måste vara lite värre än så (se skäliga grunder för vräkning ovan).

Det här häller även om en bostadsrättsägare riskerar att bli vräkt, fast då inte av en hyresvärd utan att bostadsrättsföreningen. Då är det dem som ska ta ärendet vidare och kunna bevisa att hyresvärden inte borde få bor kvar. 

För att en vräkningsprocess sen ska sättas igång är det nödvändigt att hyresvärden tar saken i egna händer och anmäler det till kronofogden. Då ansöker man om ett så kallat betalningsföreläggande, vilket är ett bevis på att vräkningskravet tagits in och faktiskt ska bli till en möjlig process vid godkännande. 

Det är otroligt viktigt att man som hyresvärd fått ett betalningsföreläggande innan man tar processen vidare till hyresgästen, annars har man inget att gå på och då kan frågan om vräkning ses som olovlig. 

Detta bevis ska sen skickas hem till hyresgästen som då får chansen att skriva på delgivningskvittot, eller möjligen träda emot förslaget vid bevisa på motsatsen om hyresgästen inte anser att vräkningen är skälig. 

Då ska hyresgästen istället för att skriva på delgivningskvittot bestrida ansökan och själv skicka in en överklagan till kronofogden. Om kravet om vräkning däremot stämmer, och hyresgästen alltså inte har rätten att bestrida det, ska hyresgästen godkänna delgivningskvittot och skicka tillbaka det till kronofogden som bevis på att hen är med i matchen.

Kan jag vräka en hyresgäst som har obetald hyra?

Ja! Detta är en av de vanligaste grunderna till att man från början ansöker om en vräkning hos kronofogden, just på grund av obetald hyra. Om din hyresgäst är sen med att betala hyran, eller om hyran förblir obetald trots påminnelser och tydlig information om datum, har du rätt att sätta igång en vräkningsprocess.  

Detta gäller oavsett omständigheterna. För hyresgäst i ett privat boende har denne tre veckor på sig att betala den skuld som kvarstår för att få en chans att bo kvar. Gäller det hyresgäst i lokal gäller tidsperioden på två veckor. Om inget skett ska hyresgästen flytta ut omedelbart, åtminstone innan vräkningsdatumet.

Söker du bostad? Sök bland 20 323 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här