En komplett guide till att flytta hemifrån

studentlägenhet

Har du planerat att flytta hemifrån? Då har du hittat helt rätt! Vi har nämligen satt ihop en komplett guide för dig som ska flytta hemifrån, så att processen både blir enklare, smidigare, tryggare och roligare. Att flytta hemifrån är ofta en process som man tar sig igenom med skräckblandad förtjusning, det vill säga att det både känns spännande och roligt men samtidigt läskigt och jobbigt. Oavsett vad just du känner inför att flytta hemifrån så kan vi garantera att den här guiden kan ge dig många användbara tips!

Det här ska du tänka på när du flyttar hemifrån

Som sagt så är det, i alla fall för de allra flesta, ett väldigt stort steg att flytta hemifrån för första gången. Det innebär både ansvar, frihet och en helt ny värld att utforska på egen hand, vilket både är spännande men också läskigt. 

När man flyttar hemifrån finns det mängder av saker som man kommer behöva ta itu med själv, vilket också innebär att det finns många saker att tänka på i och med flytten. Vissa saker är extra viktiga att ha koll på för att allt ska gå rätt till och kännas tryggt för både dig och dina föräldrar, och så finns det andra saker som man bara allmänt bör veta om. 

Däremot är det inte alltid helt lätt att veta vad som faktiskt är viktigt, vad som ska ordnas med inför flytten, vad som ska lösas i den nya bostaden, samt om det finns några andra små och stora saker som ska ordnas med i den nya egna bostaden. Det allra första du kan börja med, det vill säga långt i förväg innan du ens bestämt dig för att flytta, är att spara pengar.

Spara pengar sen länge

Att ha sparade pengar inför det att du faktiskt ska flytta hemifrån och börja ansvara för dig själv och din egen bostad kan vara avgörande för hur mycket du kan ta hand om dig själv. Det är inte alla som har möjligheten att spara så mycket pengar innan man flyttar hemifrån, men så länge man försöker spara något och att inte vara ute i sista sekunden är det bra. 

Sen kan det ju vara svårt att spara så väldigt långt i förväg om flytten kommer rätt plötsligt och omgående, men det kan alltid vara bra att ha det lite i baktanken. Faktum är att man ofta rekommenderas att spara omkring 10% av sin inkomst varje månad, och såklart lite mer om man känner att en möjlighet finns. 

Har du lite pengar att avvara kan det också vara smart att starta ett specifikt sparkonto där du alltid sätter in dem. På så sätt kan du inte ta pengarna till annat, utan verkligen satsa på att hålla kvar dem där för framtiden. 

Har man inte möjligheten så är det förståeligt i och med att det kostar rätt mycket att flytta hemifrån, framförallt i början då man har många stora utgifter som ska läggas ut för. Så småningom när man kommit lite mer på plats kan det dock vara lättare att börja spara, och sen kommer det bara gå av ren vana att du lägger undan lite här och där. 

Sen är vi ju såklart olika allihopa och ser på det här med sparande på olika sätt. Men så länge man har lite pengar i sparat kapital kan man känna sig mer fri och ta eget ansvar, och helt enkelt göra vad man vill eller köpa vad man vill för dem. Att ha den möjligheten gör genast att man känner sig mer vuxen och ansvarsfull på egen hand!

Investera och inred sparsamt 

Och på tal om att spara pengar, första gången man flyttar hemifrån är det absolut inte nödvändigt att lägga massor på att köpa fina möbler, dyra inredningsdetaljer, högpresterande maskiner och liknande. Istället bör man börja så enkelt som möjligt bara för att känna på hur det är att faktiskt är att ansvara för allt själv. 

Den första bostaden behöver absolut inte vara som en designlägenhet i en tidningsartikel, utan enklare möbler och inredningsprylar från exempelvis IKEA kan räcka gott och väl. Sen kan man ju självklart köpa någon finare sak som man har med sig, men i grund och botten bör det vara ekonomiskt, enkelt och praktiskt – inte minst om budgeten är liten redan från början.  

Checklista för att flytta hemifrån

Nu när vi gått igenom några grundläggande saker som kan avgöra för hur flytten faktiskt blir rent ekonomiskt, och även för den delen som gäller komfort och funktionalitet i bostaden, så kan det vara bra att gå in lite mer i detalj på viktiga saker som du bör fixa. Det finns en del saker att hålla koll på som man ofta tagit för givet innan. 

Här kommer de allra viktigaste sakerna som du får tänka på och ordna med, för att flytten ska bli så bra som möjligt:

Flyttanmälan

Det allra första du bör göra inför din flytt hemifrån är att anmäla din flytt, det vill säga att göra en flyttanmälan. Detta gör du till skatteverket eller adressändring, och de är då därifrån som du sen kan bli folkbokförd på din nya adress. Utan denna anmälan kommer du fortfarande vara skriven på ditt gamla hem, och då har du ju teoretiskt sett inte flyttat på riktigt. 

Kontrakt 

Nästa viktiga sak är att se till att ditt kontrakt med möjlig hyresvärd eller bostadsrättförening är helt klart. Oavsett om du köpt en bostad eller om du ska hyra en så ska du ha ett kontrakt där allt som rör lägenheten, du som boende eller hyresgäst, samt den potentiella hyresvärden går att hitta. Detta ska såklart vara färdigt innan du flyttar in. 

Detta är dock speciellt viktigt att du själv kollar upp om du ska hyra i andra hand. Vid egen bostad eller förstahandskontrakt är ett avtal ofta en självklarhet utan att du själv måste fixa ett, men vid andrahandsuthyrning kan du behöva vara lite mer delaktig. Oavsett så är det viktigt att det finns ett kontrakt, och att du läser igenom det innan du betalar eller flyttar in. 

Försäkring och abonnemang

En annan viktig sak som man ofta kan glömma bort då man ska flytta hemifrån är det här med försäkringar och olika abonnemang. Du bör teckna en ny hemförsäkring för dig och din nya bostaden oavsett om du köpt eller hyr den, så att du är helt skyddad om något skulle hända. För en liten summa pengar kan du få väldigt mycket hjälp! 

Vad gäller olika abonnemang för den nya bostaden så syftar vi givetvis på bredband och el, för sådant ingår inte alltid i bostaden. Både el, internet och bredband kan vara nödvändigt att fixa, och trots att det kan kosta en liten slant så är det något som verkligen kan skapa en trygghet och bekvämlighet i hemmet.

Fixa en budget

Utöver de tre grundläggande sakerna inför flytten, det vill säga flyttanmälan, försäkring, abonnemang och kontrakt så är ett nästa steg att skapa en egen budget. Detta är kanske inte avgörande för själva flytten i sig, men det kan i alla fall vara avgörande för ditt framtida spenderande, sparande och vilka möjligheter du har på egen hand. 

Att skapa en budget är dock också något som bör göras innan flytten, det vill säga när du vet kostnaderna för bostaden. Räkna ut vilka inkomster du har, hur stora dina utgifter är, vad du måste kunna betala varje månad, hur mycket du vill spara, samt hur mycket du kan spendera på lite mer roliga saker. 

Här kan det vara bra att sätta upp olika kategorier för både inkomster och utgifter, så att du också kan se var allt kommer ifrån och vad det ska gå till. Mat, bostad, fasta kostnader så som el och abonnemang, nödvändigheter, sparande och nöjen kan vara bra punkter att börja med. 

Förbered och inhandla nödvändigheter

För att din flytt ska bli så smidig och trivsam som möjligt är det inte bara nödvändigt att du har fixat saker inför, utan du bör även se till att du har de nödvändigaste sakerna för att kunna bo i lägenheten. 

Här pratar vi grunduppsättning med möbler, köksprylar, handdukar, lakan, toagrejer, städredskap och andra småsaker kan vara bra att fixa så att du i alla fall har lite att röra dig med. Sådant kan såklart köpas till efter hand, men det är alltid enklaste och även mer trivsamt att ha det mest nödvändiga som du är i behov av till vardags fixat.

Vad kostar det att flytta hemifrån och vilken budget behöver jag?

Något som många anser är viktigt inför att man själv ska flytta hemifrån är just om man har de ekonomiska möjligheterna att klara sig själv. Ibland har man inget annat val och då får man helt enkelt lösa det längs vägen, men det är också ett faktum att det kostar att ha en egen bostad. 

Enligt en beräkning som konsumentverket gjort så kostar det omkring 13000kr i månaden för en 20-åring att flytta till en egen bostad i en medelstor stad i Sverige, vilket är ganska mycket. Där är dock allt inräknat, och så är det ju ett genomsnitt som inte alla måste leva upp till. Däremot kan det vara bara att ha någorlunda koll på vad saker och ting kostar, så att man själv också kan planera lite och kanske spara ihop sen innan. 

Boende 

Beroende på var du vill bosätta dig, alltså både i vilken stad, vilket område och i vilken typ av bostad det gäller, så kommer prisbilden se väldigt annorlunda ut. Storstäder och centrala bostadsområden är dyrare överlag. 

Tänk också på att man inte alltid behöver ha ett helt eget boende när man flyttar hemifrån, utan kollektiv, delade boende eller att vara inneboende är bra alternativ som kan innebära minskade kostnader. Ju större bostad desto högre kostnad. Hyr du en bostad betalar du en fast hyra, medan en egenköpt bostad är dyrare först men billigare med avbetalningar i längden. 

Bredband, abonnemang och el 

Andra saker som kostar är det man kallar för driftkostnader i bostaden, det vill säga sådant som el, vatten och värme, samt även internet, bredband och tv beroende på hur mycket du själv förbrukar. Här kan det dock se lite olika ut, för i vissa hyresbostäder ingår en fast kostnad för detta oavsett hur mycket du använder. Äger du egen bostad eller betalar per månad kan du själv reglera din kostnader beroende på förbrukning. 

Försäkring

En försäkring för sig själv och bostaden är något som alla bör ha. Detta kostar en liten slant, men absolut inte mer än att alla kan betala för det. Räkna på några hundralappar per månad.

Möbler och inredning 

Hyr du en lägenhet kan priset för möbler, inredning och andra nödvändiga förbrukningsredskap redan ingå i hyran. Ska du köpa eget bör du räkna med att detta lägger sig på ett par tusenlappar, mellan 10-20000kr. Detta kan du ju dock portionera ut allt eftersom, och ju billigare saker du köper desto lägre blir den totala utgiften.
 

Söker du bostad? Sök bland 12 734 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här