Vår kompletta guide till att ha en inneboende

lägenhet

Idag är det väldigt många som är intresserade av att hyra ut sitt eget boende, det vill säga både i form av andrahandsuthyrning, delade bostäder, eller genom att ha en inneboende. Just inneboende är en väldigt smidig form av bostadsuthyrning som de allra flesta kan tillämpa, speciellt om man redan har en del av en bostad eller ett rum som står tomt och är ledigt för någon att flytta in i. Sen är det självklart upp till dig som hyresvärd eller bostadsägare huruvida du vill ha en inneboende eller inte, men skulle du vilja hyra ut till en inneboende har vi satt ihop en guide över saker som kan vara bra för dig att veta!

Vad är en inneboende?

Innan vi dyker lite djupare ner i frågorna om att ha en inneboende tänkte vi att det kan vara bra för dig, som inte redan vet det, att få reda på vad en inneboende är lite mer exakt. Precis som namnet talar om så är en inneboende en person som helt enkelt flyttar in i din bostad samtidigt som du själv bor kvar där, det vill säga genom att hyra ett rum eller en del av den beroende på vad du erbjuder. 

Många tror att andrahandsuthyrning, delade boenden och att ha en inneboende är samma sak, men faktum är att dessa tre kategorier av hyresgäster faktiskt skiljer sig åt. Skillnaden är att en inneboende bor i samma bostad som dig, samtidigt som du själv bor där. 

Delade boenden är istället ett boende där ni också bor ihop, men där ni tillsammans delar på de gemensamma ytorna på samma villkor. Delade boenden kan även vara de där man har sin egen del och allt man kan behöva, men att man också har vissa utrymmen delade eller att man i alla fall har möjligheten att tillgå dessa vid behov. 

En andrahandsuthyrning är istället en form av uthyrning där man hyr ut hela bostaden till en hyresgäst, och alltså att du som boende själv flyttar där ifrån under tiden. Att ha en inneboende kräver i många fall inte en ansökan eller ett godkännande på samma sätt som andrahandsuthyrning gör. 

Vad är reglerna för inneboende?

När det kommer till inneboenden så är det en form av uthyrningskontrakt som sällan kräver några särskilda ansökningar eller godkännanden från varken hyresvärd, förening eller fastighetsägare. Med tanke på att du inte hyr ut hela lägenheten eller bostaden till någon annan är det fortfarande du som står ansvarig för den, och då krävs inget tillstånd. 

Detta gäller alltså oavsett om du själv är hyresgäst hos en hyresvärd eller en fastighetsägare, om du hyr via ett förstahandskontrakt eller om du själv äger lägenheten, samt om du har en inneboende sen tidigare. Reglerna för en inneboende är alltså inte särskilt komplicerade, men det gäller ändå att veta lite vad som förväntas på dig för att det ska bli en trevlig upplevelse för alla inblandade. 

Med det sagt så bör du sköta uthyrningen på ett bra och snyggt sätt trots att det inte förväntas särskilt mycket av dig, speciellt om du vill att din hyresgäst ska trivas och tala gott om dig till andra. 

En regel som däremot gäller för dig som ska hyras ut är att du själv bor i bostaden samtidigt, annars kommer det ses som andrahandsuthyrning och det kräver tillstånd. Skulle det visa sig att du hyr ut utan att du själv bor där, det vill säga utan att du ansökt och fått ett godkännande, riskerar du att behöva flytta ut från bostaden.  

Det gäller då alltså att du inte tar orimligt höga hyror, att du skriver ett tydligt kontrakt där båda parter tydligt kan tyda vad som gäller, samt att du själv har koll på vem du hyr ut bostaden till. Detta har inte något att göra med att någon annan ska godkänna uthyrningen, utan detta är mer för dig själv och hyresgästen så att det inte ska uppstå missförstånd. 

Vi rekommenderar absolut att man som hyresvärd eller bostadsägare tar kontakt med fastighetsägaren eller föreningen för att inte riskera några onödiga komplikationer mellan dig, din hyresvärd, fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. Trots att alla som hyr eller äger en lägenhet får ha en inneboende är det vissa som inte riktigt gillar den typen av uthyrning, och då kan det ändå vara bra att dubbelkolla för att sen ta ett eget beslut. 

Kan man få bostadsbidrag som inneboende?

Dessvärre så har man som inneboende inte rätten att få bostadsbidrag. Trots att detta må kännas som lite av ett nederlag med tanke på att man i många andra bostadsäganden har möjlighet till detta så finns det sätt för att ta sig runt det. Som hyresgäst och inneboende kan du alltid testa att fråga hyresvärden om att skriva över kontraktet på er. 

Något som många däremot ser som lite av en risk här är att hyresvärden då har möjligheten att säga upp dig och ditt kontrakt som inneboende på bostaden. Och det kan hända om du inte har en god relation med hyresvärden, om du kräver det av denna, eller om du uttrycker ditt förslag på ett konstigt sätt. 

Om du istället överväger det som ett förslag och frågar hyresvärden om det på något sätt skulle gå att lösa genom ett kontrakt eller liknande så kan det vara en chans att få bostadsbidrag. Dock krävs det då att du står på kontraktet för bostaden, vilket hyresvärden helt har bestämmande rätt i. 

Så länge du uttrycker dig på ett bra sätt i den här frågan är risken rätt liten att hyresvärden skulle uppfatta det på fel sätt. Dock måste du också vara medveten om att hyresvärden har all rätt att säga upp kontraktet när hen vill om kontraktet är tills vidare, så kallat flytande eller obestämt. 

Däremot har du alltid rätt att bo kvar i bostaden under uppsägningstiden, där perioden beror på vad ni kommit överens om och vad som står i kontraktet. Med det sagt så finns det inte så mycket i form av självklara risker när det kommer till att få ett möjligt bostadsbidrag, men du får ändå själv avgöra om processen är värd det eller inte. 

Behöver jag hemförsäkring som inneboende?

Svaret på den här frågan är förvånansvärd enkel, och det är helt enkelt ett ja. Du som inneboende bör har en egen hemförsäkring då du i de allra flesta fall omfattas eller räknas in i den hemförsäkring som hyresvärden har, vilket i sig beror på att ni inte delar hushåll. 

Trots att du bor i bostaden och tar del av det som finns där står inte ni på samma avtal gällande detta. Den här frågan har försäkringsbolagen valt att tolka annorlunda, och därmed anser de inte att man som inneboende delar hushåll med sin hyresvärd. Med andra ord är det inget att ifrågasätta, utan du som inneboende gör allra bäst i att ha en egen.

Det är inte ovanligt att man som inneboende tänker att man kan strunta i hemförsäkringen och hoppas på att det inte händer något. Däremot är det viktigt att man kommer ihåg att du inte räknas in på hemförsäkringen för hyresvärden, samt att hen inte ansvarar för dig och dina saker om det skulle hända något i bostaden. 

Alltså kommer du verkligen tjäna på att skaffa en egen hemförsäkring, oavsett att du har ett eget hem eller inte. Denna kan du också ta med dig till alla andra boenden som du ska hyra eller köpa i framtiden, vilket i sig både är en trygghet och även ibland ett måste för hyresvärden. 

Fördelen med att ha en egen hemförsäkring som inneboende är att du alltid för de försäkringar du kan tänkas behöva för att skydda dig, dina saker, och i vissa fall innehåller de även rättskydd, reseskydd och liknande. Ska du bo som inneboende utomlands är detta extra viktigt för din egen säkerhet och ekonomiska stöd. 

Vad är en skälig/rimlig hyra för inneboende?

Trots att det här med att ha en inneboende i sin bostad inte ses som en lika komplicerad fråga som att hyra ut i andra- eller förstahand så kan man som hyresvärd inte ta hur höga hyror som helst. Faktum är att det finns vissa regler vad gäller skäliga hyror för inneboende, oavsett om du visste om det eller inte. 

Vid uthyrning av en bostad i andra hand, och även i första hand, finns det regler som sätter gränser för hur hög hyran ska vara. Där är det inte heller ovanligt att bostadsrättsföreningen har vissa riktlinjer vad gäller hyror för bostäderna. Denna typ av reglemente finns som sagt också för inneboende, där man då utgår från vilken typ av hyresbostad det gäller. 

För att veta vilken hyra som är skälig eller rimlig för en inneboende får man helt enkelt börja med att utgå från vilken bostad den inneboende ska bo, samt vilket kontrakt hyresvärden har. 

Hyra för inneboende i bostadsrätt eller villa 

För inneboende i bostadsrätt eller villa, det vill säga en privatägd bostad, så anses det inte vara skäligt att ta en hyra som är högre än hela bostadens totala drift- och kapitalkostnad. Istället får man utgå från den procentuella andel till storlek som hyresgästen ska få, och sen beräkna det på hela bostadens kapital- och driftkostnader.

En hyresgäst har rätt att kräva återbetalning om det i efterhand kan bevisas att hyresvärden tagit alldeles för mycket betalt för den del eller det rum hyresvärden haft tillgång till. Med andra ord tjänar man själv på att ge ett rimligt pris från början, och ökar då även chansen om att få flera intressenter. 

Hyra för inneboende i hyresrätt

Gäller det istället en inneboende som hyr en del eller ett rum av en hyresrätt ska man räkna på ett annat sätt. Med tanke på att den hyrande själv betalar en viss hyra per månad är det inte mer än rimligt att hyresvärden ska betala för den andel hen har tillgång till, det vill säga baserat på hyresvärdens grundliga månadshyra. 

Om det visar sig att du erbjuder den inneboende att dela bostaden hälften hälften med dig, det vill säga att ni har tillgång till lika stora delar av bostaden, är alltså en rimlig uppdelning att vardera betalar 50% av hyresvärdens hyra. För möbler, el, internet och liknande kan man dock ha rätt att göra vissa påslag. 

Vad för rättigheter har jag som inneboende?

Som inneboende är det självklart att du har vissa rättigheter att ta till om det skulle uppstå några problem eller om du känner att du inte behandlas rättvist. Däremot har man inte alls lika många som om man skulle hyra i andra- eller förstahand, så som besittningsskydd. Detta beror på att du bara hyr en del av en lägenhet, inte hela. 

Detta kan alltså vara bra att ha i åtanke om man funderar på att söka som inneboende. Rättigheterna är några stycken, men de är rätt få och de talar sällan över de rättigheter eller det ansvar som hyresvärden har. Vill du veta vilka rättigheter kan du ansöka eller söka efter hjälp hos hyresnämnden. 

Kan jag ha inneboende om jag hyr lägenhet?

Ja, du får ha en innebeonde trots att du själv hyr bostaden eller lägenheten du bor i. Det är tillåtet både vid uthyrning av förstahandskontrakt och andrahandskontrakt att ha en inneboende i bostaden utan att du själv måste ansöka om det. 

Trots att du själv inte äger bostaden så ses inneboende som en så pass ”enkel” uthyrning att alla olika hyresgäster har tillåtelse att ha det. Så länge du ser till att själv bo kvar i lägenheten, och att det istället inte landar i andrahandsuthyrning från din sida är det inte ett problem.
 

Söker du bostad? Sök bland 13 609 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här