Guide: Hyr ut din bostadsrätt i andra hand

Idag blir det allt vanligare att man som bostadsägare vill hyra ut sin bostadsrätt i andra hand, något som både gäller för privata bostäder och företagsägda sådana. Däremot finns det en viss skillnad på uthyrning mellan olika aktörer, där det är just hyresbostäder som hyrs ut av privatpersoner som är vanligast vid andrahandskontrakt. Och detta är inget konstigt, men det gäller att man har koll på vad som gäller då man vill hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Vi tar dig igenom allt du kan behöva veta så att du kan hyra ut din bostad på bästa sätt!

Hur fungerar andrahandsuthyrning av bostadsrätter?

Som sagt så är det inte alls konstigt att man som ägare av en bostadsrätt kan tänka sig att hyra ut den. På marknaden av hyresbostäder finns det gott om bostäder som hyrs ut av privatpersoner, det vill säga de som själva bor i bostaden annars men som av någon anledning har möjligheten att låta någon annan bo där under en period. 

Att hyra ut sin bostad i andra hand kommer ofta med många fördelar både för den som söker efter hyresbostäder och för den som hyr ut sin bostad. För bostadssökande kan uthyrning i andra hand öppna väldigt många fler dörrar och skapa bättre tillgänglighet på marknaden, vilket i sin tur också ökar chanserna om att den bostadssökande ska hitta rätt.

För den som hyr ut sin bostad är det istället fördelaktigt då man kan få in lite extra pengar då man själv ändå inte vill, kan eller har behovet av att bo i bostaden under en viss period. Samtidigt har man någon där som underhåller bostaden och vaktar den åt dig, vilket i sig är en trygghet för många. 

Däremot finns det vissa regler, lagar och riktlinjer som man som andrahandsuthyrare av en privat bostadsrätt måste veta om för att det hela ska gå rätt till, och för att det inte ska uppstå några komplikationer eller onödiga konflikter. 

Bostadsrättsföreningen måste godkänna uthyrningen 

Till att börja med så måste du som äger bostaden få ett godkännande från din bostadsrättsförening, det vill säga den föreningen som din bostad tillhör och som beslutar om vilka som får bo i lägenheterna och om uthyrning på detta sätt är tillåtet. Det spelar alltså ingen roll att du själv äger bostaden, utan det är brf:en som bestämmer i denna fråga.

Och inte bara är det bostadsrättsföreningen som beslutar om en andrahandsuthyrning av din lägenhet är tillåtet. Brf:en har även satt upp vissa stadgar och regler om hur mycket du får ta i hyra, samt hur andrahandskontraktet ska skapas och formuleras. Detta kan kännas lite krångligt för dig som vill hyra ut, men faktum är att egentligen bara är för det bättre.

Tack vare att du som bostadsägare och potentiell uthyrare kan du alltid ta hjälp av bostadsrättsföreningen om det uppstår några frågor eller hinder på vägen. Det är alltid en trygghet att ha dem bakom ryggen, och de ser till så att allt sköts som det ska för att både du och dina grannar ska trivas.

Så vet du om du får hyra ut din bostadsrätt

För att ta reda på om just du får hyra ut din bostadsrätt är det som sagt nödvändigt för dig att ta kontakt med bostadsrättsföreningen för att få ett godkännande. Görs inte det, eller om du hyr ut i andra hand trots att du inte fått tillåtelse, är det en olaglig handling och kan innebära att du själv blir av med bostaden. 

Så, börja med att fråga din brf:en. Olika brf:er har olika regleringar, stadgar och riktlinjer när det kommer till andrahandsuthyrning, något som de själva har rätt att besluta om i styrelsen. En nödvändighet för att du som bostadsägare till en bostadsrätt ska få tillåtelse att hyra ut bostaden är att du har ett giltigt skäl att grunda sin ansökan på. 

Alla blir inte godkända för att hyra ut sin bostad, och det beror helt enkelt på vilket skäl just du har och vad din bostadsrättsförening har beslutat i frågan. Det finns väldigt många skäl som sällan godtas, och så finns det även många skäl som kan godkännas utan problem. Här kommer en liten sammanfattning av skäl att få hyra ut som bostadsrätt som ofta godkänns:

  • Du och din sambo ska flytta ihop, eller testa att bo ihop

  • Du är sjuk

  • Ditt barn eller en närstående ska hyra lägenheten

  • Du ska studera, arbeta, vårda en anhörig eller göra lumpen på annan ort som inte ligger inom avstånd att pendla

  • Du har svårigheter att få bostaden såld på grund av dålig marknad

 

Vill du hyra ut din bostad? Lägg upp en gratis bostadsannons på Bostadshub!

Lägg upp annons

Kort och gott är dessa alltså skäl som en bostadsrätt inte kan förneka, utan dessa är giltiga och bör alltid godkännas. Dock måste du alltid ansöka om att få göra det trots att du själv vet om att du hyr ut på grund av ett av de ovanstående skälen, annars kommer det ses som olovlig uthyrning om någon skulle komma på dig. 

Skulle det istället visa sig att du ansöker om att få hyra ut din bostadsrätt i andra hand på grund av ett skäl som inte nämns ovan så är det inte alls säkert att du får godkänt. Du får exempelvis inte köpa en bostad bara för att hyra ut utan en bra anledning till att du själv inte kan bo där. 

Dock är det alltid möjligt att ta ditt ärende vidare till hyresnämnden som kan godkänna en ansökan trots att din bostadsrättsförening inte gör det. Tänk bara på att det är onödigt att hamna i en konflikt med sin brf i onödan. Är skälet till andrahandsuthyrning skäligt kommer du med största sannolikhet få godkänt, dock med vissa restriktioner. 

Vad ska man tänka på när man hyr ut sin lägenhet i andra hand?

Det är inte alltid helt lätt när det kommer till det här med att hyra ut i andra hand då man äger en bostadsrätt. För att det hela ska bli rätt och kännas trivsamt för både dig, dina grannar och din bostadsrättsförening är det viktigt att du tänker på vissa saker som helt kan avgöra hur uthyrningen blir. 

Här kommer en kort sammanfattning av vad du bör tänka på då du ska hyra ut din lägenhet i andra hand:

  • Se till att du fått ett godkännande från bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden 

  • Gör ett tydligt kontrakt där du har med allt som gäller om uthyrningen

  • Ta inte en för hög hyra (det är olagligt att ta orimliga hyror)

  • Var noggrann med vad som gäller med hyrestiden och uppsägning

  • Ska hyresgästen betala deposition?

Den första punkten har vi redan gått igenom, men vi kan ändå inte poängtera nog hur viktigt det är att du ansöker om att få hyra ut din lägenhet innan du ens börjar leta efter hyresgäster, skriver ett kontrakt eller låter någon flytta in. Detta är även viktigt för att hyresgästen ska kunna känna sig trygg. 

Skriv ett kontrakt för uthyrningen 

Nästa punkt, det vill säga om och när du fått ett tydligt godkännande, är att skapa ett ordentligt tydligt kontrakt där allt som har att göra med din uthyrning står med. Andrahandskontraktet bör innehålla detta:

  • Uppgifter för både dig och hyresgästen

  • Vilken hyra som gäller, även om det ingår ett påslag för möbler, el, internet osv.

  • Ska hyresgästen få tillgång till garage, förråd etc? Samt kostnaden för det

  • Hyrestid, om den är bestämd till ett visst datum eller om den gäller tills vidare

  • Uppsägningstid

  •  Utrymmen, rum, ytor och enheter som hyresgästen har tillgång till under hyresperioden

  • Övriga detaljer om bostaden, exempelvis försäkring, sophämtning, städning osv 

  • En inventarielista om vilka möbler som finns samt vad hyresgästen har att använda

Det finns alltså en hel del saker som ska finnas med på kontraktet, just av den anledningen att allt ska bli så tydligt, säkert och bekvämt som möjligt för er båda. Det kan också vara smart att ta kort på skador, felaktigheter eller liknande som finns i lägenheten redan innan hyresgästen flyttar in, så att det sen är lättare att se om hyresgästen är skyldig att ersätta dig för något som inte redan fanns där vid inflytt.

En annan viktig punkt är också bostadens försäkring. Ett krav om att ni båda är försäkrade bör ingå i hyresavtalet för att det ska kännas så tryggt som möjligt. Tycker du att detta känns krångligt så finns det idag mängder av guider och hjälpmedel för att sätta ihop ett bra andrahandskontrakt.

Vill du hyra ut din bostad? Lägg upp en gratis bostadsannons på Bostadshub!

Lägg upp annons

 

Hur ska jag sätta ett pris när jag hyr ut i andra hand?

Som vi nämnde i listan om saker att tänka på när du ska hyra ut i andra hand så bör du som hyresvärd inte ta alltför mycket betalt i form av hyra från hyresgästen. Din bostadsrättsförening har ofta gränser om vad som anses vara rimligt, men trots det så bör du inte maxa hyran bara för att tjäna lite extra pengar. Faktum är att det idag är olagligt att ta ut en orimligt hög hyra, så se till att hålla dig inom en rimlig nivå för att inte skapa problem.

Upplever du att det är svårt att få napp på bostaden du vill hyra ut är det inte helt ovanligt att det beror på att hyran är alldeles för hög. Självklart ska du inte hyra ut den gratis, men det finns en gräns mellan en rimlig hyra och en allt för överdriven sådan. Här finns det också en gräns för hur hyran ska sättas beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt.

För bostadsrätter gäller att du ska basera hyran på den summa som du själv betalar för den, det vill säga för dina kapital- och driftskostnader. Amortering av lån och liknande tas dock sällan med som en skälig grund att beräkna hyran på. Storlek, antal rum, tillgångar och enheter kan dock räknas som plus. 

Har du tagit en alldeles för hög hyra kan hyresgästen faktiskt ha rätt att få tillbaka pengar om ärendet tas vidare senaste tre månader efter avslutat kontrakt. Med andra ord är det bäst att göra rätt för sig från början. Har du svårt att besluta vad som är en skälig hyra på din bostad finns det hjälp att få även där, så som guider och räkneverktyg. 

Hur mycket skatt ska jag betala när jag hyr ut min bostadsrätt i andra hand?

Trots att många ser uthyrning av sin egen bostad som lite av ett hobbyprojekt på sidan av så är det även väldigt många som faktiskt livnär sig, eller i alla fall får in en betydande del av sina inkomster, på sin hyresbostad. Beroende på hur höga dina hyresintäkter är kan du komma att behöva redovisa och betala skatt.

En enkel riktlinje att hålla koll på är om du som hyresvärd får in över 40000kr per år och bostad då du hyr ut i andra hand. I vissa fall har man däremot rätt att göra ett avdrag på dessa intäkter, vilket innebär att man har rätt till skattefria intäkter för en något högre summa än 40000kr.

Skulle det visa sig att du hyr ut för mindre än 40000kr behöver du inte betala skatt, medan du som får in mer än 40000kr både måste deklarera och skatta på 30%. Är du osäker på vad som gäller med dessa avdrag och minskade avgifter kan du kontakta skatteverket för att säkerställa vad som gäller för dig. 

Vill du hyra ut din bostad? Lägg upp en gratis bostadsannons på Bostadshub!

Lägg upp annons

Hur länge får jag hyra ut min bostadsrätt?

Precis som att du som bostadsägare måste ansöka till din bostadsrättsförening om du vill hyra ut din bostad i andra hand så är det även brf:en som beslutar hur länge bostaden får hyras ut. Detta ska framstå tydligt i din ansökan när du skickar in en förfrågan, så att de sen kan godkänna om tidsramen är skälig eller inte. 

Det är väldigt vanligt att en bostadsrättsförening inte godkänner andrahandsuthyrningar på mer än ett år, så vida du inte har riktigt bra skäl till att din bostad ska hyras ut längre utan att du ska sälja den. 

Det är viktigt att du som hyresvärd inte överskrider den hyresperiod du fått godkänt för från din bostadsrättsförening. Hyr du ut längre än godkänt anses det som en olaglig handling och riskerar att du själv inte får bo kvar där. 

Det spelar ingen roll hur många eller under hur långa perioder du själv väljer att hyra ut till en hyresgäst, utan den totala uthyrningsperioden ska inte överskrida den du själv ansökt om. Vid byta av hyresgäst bör en ny ansökan skickas in. 

Kan jag hyra ut min bostadsrätt till företag?

När det kommer till att hyra ut en privat bostadsrätt till en privat hyresgäst eller en hyresgäst i form av ett företag finns det inga skillnader på hur uthyrningen ska gå till. Trots att de två typerna av hyresgäster är olika så innebär uthyrningen det samma. 

Även här behöver du alltså ansöka om tillstånd hos din bostadsrättsförening, samt avvakta med uthyrning tills det att du fått ett tydligt godkännande. Att hyra ut till ett företag är också en form av andrahandsuthyrning och kräver alltså giltiga skäl för att få ett godkännande från din förening. I vissa fall godkänner man inte alls uthyrning till företag, och i andra är man lite mer flexibel gällande detta.

Det är faktiskt inte ovanligt att vissa bostadsrättsföreningar bestämmer sig för att bostäderna bara ska hyras ut till företag, och att man därmed är väldigt accepterande av just denna fråga om det skulle visa sig att en hyresvärd eller bostadsägare vill hyra ut. Sen finns det också föreningar som endast vill ha privatpersoner boende i huset. 

Sammanfattning av att hyra ut bostadsrätt i andra hand 

Helt enkelt så är det allra bästa att du som hyresvärd eller bostadsägare kontaktar din förening för att se vad som gäller och på vilka villkor de är beredda att godkänna uthyrningen. Ju tydligare du är och desto mer seriös ansökan du gör desto större är chanserna att du får hyra ut. 

Glöm inte heller att det finns gott om hjälp att få om det skulle uppstå några frågor, problem eller oklarheter på vägen. Hyresnämnden kan du alltid vända dig till om du anser att din bostadsrättsförening säger emot utan skäliga anledningar, för trots att de bestämmer mycket så har hyresnämnden en bestämmande rätt över dem. 

Att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand är något som både bostadssökande och bostadsägaren kan få nytta av om det visar sig att den som äger bostaden inte kan eller ska bo där själv under en period. 

Oavsett vad så är det viktigaste att du som hyresvärd känner dig trygg, samt att föreningen och dina grannar också trivs med situationen. Vi hoppas att ni fått svar på era frågor och funderingar kring att hyra ut bostadsrätt i andra hand!

Söker du bostad? Sök bland 13 554 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här