Hur utformar man en inventarielista?

inventarielista

För dig som har bestämt dig för att hyra ut din bostad så är det inte helt osannolikt att du någon gång kommer höra uttrycket inventarielista. Detta kommer förmodligen dyka upp då du söker information om saker som är bra att tänka på då du ska hyra ut din bostad. En inventarielista är kort och gott en lista där du som hyresvärd skriver ner anteckningar på vilka inventarier som finns i bostaden, samt vilket skick de är i. 

Anledningen till att man bör göra en sådan lista är för att man vill minska risken för tvister mellan hyresvärden och hyresgästen om det skulle visa sig att det uppstår skador på eller i lägenheten under hyresperioden. Har du som hyresvärd inte skapat en sådan lista innan det att hyresgästen flyttar in har du inga bevis på skador på eller i bostaden. 

Vad är en inventarielista?

En mer kortfattad beskrivning, som kan vara lättare för alla att tolka, är att en inventarielista helt enkelt är en nedskriven sammanfattning över alla behag som finns i lägenheten innan det att hyresgästen flyttar in. På inventarielistan ska man skriva ner alla ägodelar, det vill säga möbler, vitvaror och liknande, som då är kvar i bostaden under uthyrningen. 

På den här listan ska man även anteckna någon av ägodelarna har vissa skador, samt vilket skick övriga behag är i. För att möjliga anmärkningar inte ska kunna läggas som skuld på hyresgästen måste detta stå med, och även godkännas av hyresgästen. 

Så länge allt står nedskrivet klart och tydligt innan uthyrningen är det hur lätt som helst att sen vem som orsakat vilka skador, det vill säga om det var sen innan eller om hyresgästen är skyldig, 

Varför gör man en inventarielista?

Att en inventarielista görs på det här sättet är helt enkelt för att man inte vill riskera missförstånd om det skulle uppstå en skada eller anmärkning på en ägodel som tillhör bostaden, och därmed hyresvärden eller fastighetsägaren. 

Har hyresvärden inte skrivit ner vilka ägodelar som finns, om några har skador samt dess skick överlag har man som hyresvärd inte heller något bevis att grunda nytillkomna skador under tiden hyresgästen bor där. Skulle något då försvinna eller förstöras kommer du troligen själv få stå för det. 

Om du däremot har en tydlig lista om allt som lämnas kvar i lägenheten för användning vid uthyrning kan du bevisa att hyresgästen är skyldig för övriga skador, anmärkningar eller försvinnanden som skett under hyresperioden. 

Det är viktigt att båda parter läser igenom denna del noga och ser så att allt stämmer, det är nämligen detta som gäller vid en tvist. För att båda ska känna sig trygga med detta kan det verkligen vara smart att gå igenom bostadens skick tillsammans, steg för steg. Ni vill inte ha några missförstånd eller onödiga konflikter!

Att skriva en bra inventarielista

Det är inte alltid lätt att hålla reda på allt som ska stå med på en inventarielista. Här får du lite tips om vad du ska tänka på för att skapa en bra sådan:

  • Gå igenom rum för rum och skriv ner allt som ska lämnas kvar under uthyrningen, inklusive skicket på dessa

  • Ta bilder på allt som lämnas kvar, speciellt om det finns några ägodelar med skador 

  • Räkna med vitvaror

  • Samla ihop likadana vitvaror eller möbler på samma rad 

Söker du bostad? Sök bland 20 323 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här