Hur fungerar kallhyra och vad är det?

Har du stött på uttrycket om kallhyra? Då kanske du också ställde dig själv frågan om vad kallhyra egentligen innebär och vad man beräknar det på. Kortfattat så är en kallhyra den del av hyran för en bostad, det vill säga för en lägenhet, ett hus och liknande, som står för den del där driftkostnaden inte är inräknad. Precis som man kan räkna ut på namnet så är det alltså den del av hyran som står för de icke rullande kostnaderna. Här nedan reder vi ut lite mer vad begreppet kallhyra innebär, och vad det egentligen är.

Vad är kallhyra?

Som vi precis var inne på så är kallhyran för en bostad den del av hyran som man betalar utöver driftkostnaderna för bostaden. Driftkostnaderna är kostar som räknas för el, värme, vatten och andra avgifter, så som sophämtning. Med andra ord är kallhyran den hyra som du betalar för den del av bostaden som inte kan förändras, utan sådant som alltid består det samma för varje månad. 

Vad kallhyran för just din bostad är beror på vilken bostad det gäller och vad som räknas in i hyran, bland annat vad du har att tillgå, vilka ytor som finns och så vidare. Kallhyran kan även variera beroende på om det gäller en lägenhet, en fastighet eller en lokal. Oavsett att dina driftkostnader kan variera månad för månad så kommer kallhyran vara samma.

Vad innebär kallhyra i en lägenhet?

Om en lägenhet har en viss kallhyra varje månad innebär det alltså att hyresvärden eller den som äger bostaden måste betala en och samma summa varje månad för den del av bostaden som alltid är det samma. Skillnaden mot kallhyra är det som kallas för varmhyra, vilket man räknar som el, vatten, värme och så vidare – driftkostnader som kan variera. 

Med andra ord är kallhyran i en lägenhet den del av hyran som är oförändrad oavsett hur mycket du förbrukar i lägenheten och hur höga driftkostnaderna är. Beroende på vilken lägenhet, vilken bostadsrättsförening och vilken hyresvärd eller bostadsägare det gäller så kan kallhyran variera. 

Oavsett att den kan variera beroende på vilken bostad det gäller så ska du som boende i en lägenhet inte vara skyldig att betala alldeles för mycket i kallhyra. Med andra ord bör du se till att du inte behöver betala mer än rimligt för den delen av hyran, oavsett hur mycket du använder lägenheten. 

Vad tillkommer utöver kallhyran?

När du som boende i en lägenhet ska betala hyran så kommer hyran bestå av två delar, kallhyra och varmhyra. Varmhyra är den del som också kallas för driftkostnader, vilket då är den delen som tillkommer utöver kallhyran. Varmhyran är rörliga driftkostnader som el, vatten, värme och möjliga avgifter i form av sophämtning och liknande. 

Söker du bostad? Sök bland 13 779 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här