Hyra ut ett hus - en komplett guide

hus som uthyres

Har du ett hus som bara står tomt, eller har du en del av ett hus som någon annan kan få möjligheten att tillgå? Då kan du absolut hyra ut ditt hus! Det blir allt vanligare, och allt mer populärt, att hyra ut sina hus idag, för att inte tala om andra hyresbostäder som finns att tillgå på hyresbostadsmarknaden. 

Med det sagt så har du som husägare, som kanske ändå inte är i behov av ditt hus eller en del av ditt hus, väldigt goda chanser att hitta någon som kan vara intresserad av att hyra ditt. På så sätt kan du få en extra inkomst, samtidigt som du får en annan person som underhåller och håller koll på huset. Här tar vi dig igenom allt som kan vara bra att veta när det kommer till att hyra ut sitt hus!

Hyra ut sitt hus som privatperson

Som sagt så blir det allt mer populärt att lägga ut sitt hus på marknaden av hyresbostäder om man själv inte är i behov av att bo där under en period, det kan handla om allt från några dagar eller veckor till hela månader och år. Denna form av uthyrning kallas för att hyra ut i andra hand. 

Tack vare att hyresbostadsmarknaden utvecklats och förbättrats så pass mycket de senaste åren så är det idag också väldigt smidigt att lägga ut sin bostad till uthyrning, det vill säga oavsett om det rör sig om ett hus eller någon annan bostad. Det i sig har skapat mer tillgänglighet och lättare åtkomst för allt fler. 

Att hyra ut sitt hus som privatperson är också något som allt fler väljer att göra. Det innebär alltså att man själv hyr ut sitt eget privata hus, samt att man själv är den som ansvarar för själva uthyrningen. Det här är perfekt att göra om du känner dig bekväm med att andra bor i huset, eller en viss del av den, då du ändå inte är där. 

Inte bara har du möjligheten att få in lite extra pengar i kassan under perioden då huset hyrs ut, utan det är även riktigt bra och bekvämt då du har andra som vaktar det åt dig när du är borta. Hyr du ut bara en del av huset kan du också få några trevliga grannar, samt mer nytta för hela bostaden. 

Något som däremot är viktigt att tänka på då man hyr ut sin privata bostad, och alltså inte en bostad som ägs av ett företag eller som hyrs ut via en auktoriserad sida, är att man själv ansvarar för både betalning, underhåll, avtal och säkerhet. Du ansvarar för att se till så att huset är trivsamt att bo i för de som kommer, samt för att skriva ett avtal om vad som gäller. 

Dessutom måste du själv också vara beredd på att agera hyresvärd och kanske möta upp de boende, visa runt, förklara vad som gäller och vad som finns och så vidare. Sen är det också viktigt att du kan känna dig säker med hyresgästerna. Vad gäller betalningen så kan du över ett visst belopp i hyra behöva betala skatt.

Betala skatt för privat uthyrning?

Faktum är att du som privat uthyrare är skyldig att betala en viss summa skatt om dina hyresintäkter överskrider 40000kr, detta enligt skatteverket. Hyr du inte ut för mer än detta har du rätt att göra ett så kallat schablonavdrag på de 40000kr, men så fort det blir mer än den summan intäkter per år måste du redovisa av skattemässiga skäl. 

Skulle det visa sig att du vill hyra ut flera bostäder så gäller samma summa per bostad per år. Däremot är det viktigt att bostaden är avsedd för er att använda personligen för att det ska ses som bostad för privatperson, annars är villkoren annorlunda. Oavsett vad kan du tjäna på att hyra ut ditt hus privat, och det är även smidigt att göra det!

Hyra ut hus till företag

Precis som att det är vanligt att privatpersoner hyr ut sina privata hus, stugor och andra bostäder så är det även många som idag hyr ut hus till företag. Även detta är en form av andrahandsuthyrning, och med tanke på att det handlar om en enskild bostad som ägs av en person eller ett företag behöver man inte ansöka om godkännande. 

Det hela fungerar precis på samma sätt, bara det att skillnaden ligger i målgruppen för hyresgästerna. En privatperson som vill hyra ut sitt hus kan in princip rikta sig till vilken person som helst (vanligen andra privatpersoner), medan uthyrning till företag är en mer specifik nisch. 

Något som däremot kan vara bra att veta om är att det kan vara lite speciellt att hyra ut sitt hus till ett företag. Med andra ord finns det både för- och nackdelar med uthyrningen. Här kommer en kort sammanfattning av dessa, så att du kan bilda dig en egen idé om det är en form av uthyrning och hyresgäst som passar dig:

Fördelar

  • Företag betalar ofta mer 

  • Företag brukar sällan huset lika mycket som privatpersoner och ”vanliga boenden”, vilket innebär mindre slit på huset

  • Det kan kännas tryggare att hyra ut till ett anständigt företag med tydlig information 

  • Företag är ofta ute efter mer långvariga kontrakt, vilket innebär lite mer stabilitet och säkerhet för dig som uthyrare

Nackdelar

  • Företag är ofta väldigt starka motståndare om det skulle uppstå missförstånd

  • Ett företag som hyr kan innebära flera personer, alltså oklarheter kring vem som faktiskt bor där 

Som uthyrare av ett hus till företag är det dock inte rimligt att ta löjligt höga hyror bara för att de kan betala bra. Sen bör du även veta om att företag sällan intresserar sig för hus som hyrs ut av oseriösa bostadsägare, så det gäller att ge ett bra intryck både via annons, med rimlig hyra, samt bostaden i sig och dess skick. 

Hyra ut en del av sitt hus

Som tidigare nämnt så kan det också vara ett väldigt bra alternativ att hyra ut en del av sitt hus, det vill säga om man bor i ett hus där man själv bara är i behov av vissa ytor och rum. Det är inte helt ovanligt att man har en separat del eller vissa rum där andra kan få hyra in sig - det är till och med vissa som bygger huset på detta sätt för att kunna hyra ut en del. 

Fördelen med att hyra ut en del av sitt hus är att du som boende själv inte behöver flytta ut eller hitta nytt boende bara för att någon annan ska kunna bo där. Istället kan du bo som du gör precis som vanligt, bara med skillnaden att en viss del eller ett visst rum är bebott av någon annan. 

Denna typ av uthyrning är också en form av andrahandsuthyrning, där det även kan kallas för att dela boende eller att ha en inneboende. Det här beror lite på hur du valt att dela upp ditt hus, samt vilken del som är till uthyrning. Oavsett om du har en separat del, en del med gemensamma ytor eller bara ett rum så kan det vara av intresse för många. 

Här är det dock lite extra viktigt att man förtydligar vad hyresgästen har tillgång till genom att skriva ett kontrakt där allt finns med. Vill du bo ostört ska du kunna göra det trots att någon annan hyr en del av huset, medan du som gärna har ett öppet hem kan behöva informera den bostadssökande om det för att inte skapa missförstånd. 

Skatt när du hyr ut ditt hus 

Om du hyr ut ditt hus för upp till 40000kr per år så är du inte skyldig att betala någon skatt. Tack vare att du även har rätt till ett avdrag, så kallat schablonavdrag, får du även dra av 20% av intäkterna. Med andra ord kan du ha möjligheten att hyra ut för 50000kr per år utan att betala skatt.

Skulle hyresintäkterna däremot överstiga 40- 50000kr per år gäller att detta måste redovisas, samt betalas med 30% skatt. Tänk på att du inte kan ta allt för höga hyror bara för att komma upp i den summan, utan se det hellre som en möjlighet att få in lite extra pengar och samtidigt ha någon som underhåller huset när du är där. 

Kan jag hyra ut mitt hus skattefritt?

Kort och gott har du som bostadsägare möjligheten att hyra ut ditt hus, oavsett om du använder det privat eller om du bara äger det, för 40000kr per år utan att beskattas. Skulle det visa sig att det blir några tusenlappar över det har du även möjligheten att dra av 20 procent, vilket då innebär att du istället kunna hyra ut för 50000kr om året skattefritt!

Söker du bostad? Sök bland 13 553 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här