Hyresvärdens skydligheter

För dig som ska hyra ut en bostad, och även för dig som ska hyra en bostad, kan det rent ut sagt vara avgörande om man själv är medveten om vad en hyresvärd förväntas att göra i samband med uthyrningen. Oavsett om det är ett företag eller en privatperson som hyr ut en bostad är det hyresvärden som är ansvarig för att allt ska gå rätt till och att allt ska skötas enligt de regler som finns, och då gäller det att man vet vad man som hyresvärd ska göra. Här kommer en övergripande sammanfattning av vad en hyresvärd ska göra!

Vad är en hyresvärd?

Innan vi går in lite mer exakt på vad en hyresvärd ska göra så tänkte vi förklara lite mer detaljerat vad en hyresvärd är, för det är inte helt säkert att man har koll på det eller vad det betyder exakt. Kortfattat så är hyresvärden alltid den som hyr ut bostaden till någon annan. 

Oavsett om det rör sig om uthyrning via privatperson, om det är ett företag som sköter uthyrningen, om det rör sig om ett förstahandskontrakt eller andrahandskontrakt, om det gäller en bostadsrätt eller hyresrätt, samt om det är en företagslokal eller privat bostad så är hyresvärden alltid den som ansvarar för bostaden och som står för uthyrningen. Det kan alltså vara både företag och privata personer. 

Det är alltså hyresvärden som hyr ut till en hyresgäst, och som då är ansvarig värd gentemot den som hyr en bostad eller lokal. Svårare än så är det inte. Den som är ansvarig för bostaden eller lokalen som hyrs ut är den som kallas för hyresvärd, oavsett om denne i sin tur hyr av en annan hyresvärd. 

Däremot är ansvaret uppdelat på olika sätt beroende på vem i ledet just din hyresvärd är. Om din hyresvärd hyr bostaden av en annan person är det denna som sen ska ta sig an skyldigheterna, medan det vid ett förstahandskontrakt går direkt till ansvarig hyresvärd.  

Det här ska hyresvärden bistå med

När vi vet lite mer om hyresvärden och vad det är så kan vi nu gå in mer på vad en hyresvärd faktiskt ska göra, det vill säga vad den ska bistå med. Som vi redan vet så är det hyresvärden som ansvarar för bostaden, hyreskontraktet och att allt sköts som det ska, och då finns det vissa grundläggande saker som denne ska göra.

Trots att det ofta talas om att en hyresgäst har skyldigheter mot sin hyresvärd så har även hyresvärden vissa skyldigheter mot hyresvärden. Här kommer en liten kort sammanfattning av de skyldigheter en hyresvärd har:

  • Hyresvärden ska reparera boendet inom skälig tidsram

  • Hyresvärden ska åtgärda fel som uppstår i bostaden 

  • Hyresvärden ska be om tillstånd för att gå in i bostaden

Dessa är några av de skyldigheter som en hyresvärd har gentemot hyresgästen, och där hyresgästen då har lite av en bestämmande rätt för att bostaden ska kännas som privat. Att hyresvärden ska reparera boendet inom skälig tidsram är något man som hyresgäst verkligen kan få rättighet att nyttja om bostaden är i märkbart dåligt skick. 

Detta innebär alltså att hyresvärden har så kallad underhållsplikt som innebär att underhåll av bostaden inte kan skjutas på för länge. Detta brukar röra sig om 12-15 år beroende på hur snabbt bostaden slits. Åtgärder här kan vara att måla väggar, byta vitvaror, slipa golv, tapetsera väggar och fixa taket. 

Den andra punkter av skyldigheter för hyresvärden är den att hen ska åtgärda vissa problem som uppstår i bostaden. Detta måste dock först anmälas av hyresgästen till hyresvärden, för att sen få en bedömning om hyresvärden är skyldig att åtgärda det. Har skadan eller felet orsakats av hyresgästen ska detta inte åtgärdas av hyresvärden, något som en inventarielista kan bevisa.

Om hyresgästen däremot anmäler ett fel eller en skada som inte orsakats av en viss person, som kommit naturligt, eller som fanns där innan kan hyresvärden ha skyldighet att fixa det. Detta kan vara trasig kyl och frys, droppande kran, trasig spis, trasig tvättmaskin eller icke fungerande element. 

Den tredje och sista punkten om att hyresvärden måste ha tillåtelse att gå in i bostaden gäller i de flesta fall, men det finns undantag. För enklare reparationer eller underhållsarbeten krävs inte hyresgästens tillåtelse, samt om det gäller brådskande arbeten eller nödvändig tillsyn. Även vid visning av bostaden är ett tillstånd inte nödvändigt. 

Vid andra situationer måste man dock ha en tillåtelse, som då ska ha avtalats med hyresgästen minst en månad innan besöket. Detta kan vara bra att göra oavsett, så att man inte bara dyker upp utan att hyresgästen blivit varnad på något sätt. Utan lovliga grunder har hyresgästen rätt att neka besöket.

 

Söker du bostad? Sök bland 13 429 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här