Så här fungerar besittningsrätten

 

dörr

Har ni någonsin kommit över begreppet besittningsrätt och undrar vad det egentligen betyder? Kanske förstår man att det har att göra med uthyrning av bostäder men inte riktigt har koll på vad det innebär, eller så vet man inte alls vet det står för eller vad det syftar på. Kort sagt så handlar besittningsrätt om att en hyresgäst i de allra flesta fall har rätten att ha kvar hyresbostaden, det vill säga trots att hyresvärden anser annat. 

Oavsett vilken kunskap just ni har sen tidigare om besittningsrätten så kommer vi i den här texten gå igenom allt som har med uttrycket att göra. Vi hoppas att vår beskrivning kan ge er lite mer klarhet kring ämnet, och att ni som faktiskt stött på uttrycket i samband med er vardag förstår hur ni kan använda det. 

Vad är besittningsrätt?

Som vi precis var inne på så är uttrycket om besittningsrätt en form av reglering eller riktlinje som handlar om att en hyresvärd i väldigt många fall har rätten att ha kvar sin bostad trots att hyresvärden inte anser det samma. Tack vare besittningsrätten har man alltså möjligheten att som hyresgäst behålla bostaden, samt få förlängt avtal utan hyresvärdens medtyckande.

Anledningen till att en besittningsrätt finns på det här sättet är just för att hyresgästen ska kunna känna sig trygg i ett avtal om en hyresbostad, och att man också ska kunna känna det som ett mer permanent boende trots att hyresvärden plötsligt skulle ändra sitt beslut. 

Har man som hyresgäst en besittningsrätt kan hyresvärden alltså inte säga upp kontraktet bara sådär. Däremot gäller inte besittningsrätten på alla hyresbostäder och alla hyreskontrakt. 

Har man ett förstahandskontrakt hör det till standarden att hyresgästen har besittningsrätt, eller ett besittningsskydd som det då kallas, och inte bara kan sägas upp från sitt kontrakt utan skäliga grunder. Besittningsskyddet gäller från dag ett då hyresavtalet går av stapeln, så vida inte annat avtalats eller skrivits i kontraktet. 

För andrahandsuthyrning är det dock inte lika självklart, men det förekommer. Där är det dock upp till hyresvärden att besluta vad som gäller, samt beroende på hur länge hyresgästen bott där. Besittningsrätten styrs också av om den som hyrt i andra hand hyrt en bostadsrätt eller hyresrätt. 

Hur fungerar besittningsrätt för hyresrätter, bostadsrätter och villor?

För att klargöra begreppet om besittningsrätten, hur det gäller, när det gäller, och vilka det gäller för så tänkte vi gå igenom hur det kan se ut beroende på vilken hyresbostad man talar om. Här kommer vi gå igenom hur besittningsrätten gäller för hyresrätter, bostadsrätter och villor. 

Besittningsrätt för hyresrätt

Låt oss börja med den vanligaste formen av uthyrning, det vill säga uthyrning av en hyresrätt. Denna form av uthyrning går alltså ut på att den hyresgäst som egentligen stor på hyreskontraktet väljer att hyra ut bostaden i andra hand till en annan hyresgäst, det vill säga mellan en förstahandshyrare till en andrahandshyrare. 

Huruvida besittningsrätten gäller här beror helt och hållet på hur länge den som hyrt i andra hand har bott där. För att hyresgästen ska ha rätt till besittningsrätten måste denne ha bott där i minst två år under sammanhängande perioder, det vill säga enligt kontrakt. Dock är denna typ av besittningsrätt inte så stark, utan snarare rätt svag.

Här får man dock komma ihåg att den som hyr i förstahand, alltså den som sen hyr ut med andrahandskontrakt, sällan har rätt att använda besittningsrätten då denne själv vill flytta tillbaka till bostaden. Om det däremot gäller att hyresvärden vill avsluta kontraktet för att ta in en annan hyresgäst kan besittningsrätten för hyresgästen ses som svag.

Besittningsrätt för bostadsrätt

Kollar vi istället på vad som gäller för en hyresgäst som hyr en privat bostad i andra hand, det vill säga där hyresvärden äger en egen bostadsrätt, så ser riktlinjerna för besittningsrätten något skiljaktiga ut. Här är det vanligast att hyresrätten som hyr i andra hand i får någon som helst besittningsrätt, alltså oavsett hyresperiod. 

Dock finns det ett undantag, som då gäller om hyresvärden äger två bostadsrätter. Dock riktar sig den här lagen mot uthyrning för inneboende, och alltså inte om hyresgästen hyr hela bostaden i andra hand. Gäller det en hyresvärd som själv äger fler än tre bostadsrätter kommer besittningsrätten aldrig tillämpas. 

Men, om du som hyresgäst hyr in dig som inneboende i en av dessa privatägda bostadsrätter, alltså hos en hyresvärd som äger två bostadsrätter, har du rätt till besittningsrätt om det gäller den andra bostaden. Dock måste du då bott där i över två år. 

Hyresgästen, eller den inneboende, som hyr in sig i första bostaden får inget skydd. Med andra ord är det här en rätt komplicerad fråga. Kort sagt så kan vi konstatera att chanserna om att man som hyresgäst av en bostadsrätt har rätt låga chanser att få besittningsrätt. 

Besittningsrätt för villa

När det kommer till besittningsrätten för villa är det dessvärre samma scenario där som för bostadsrätter. Här tillämpas nämligen lagen om uthyrning av egen bostad i och med att det handlar om en privatägda villa, och då har man tyvärr inte rätt till ett besittningsskydd. Dock kan scenariot se annorlunda ut om hyresvärden själv hyr ut villan i andra hand. 

Kan man ha besittningsrätt som inneboende?

Detta gick vi in på in frågan om besittningsrätt för bostadsrätt, men vi kan förklara det igen för att förtydliga saken. Som inneboende har man endast rätt att få ett besittningsskydd om man hyr ett rum i en av två bostäder som en privat bostadsägare hyr ut till inneboende. Det vill säga, den hyresvärd du hyr in dig hos måste äga två bostadsrätter som används för uthyrning till inneboende.

Däremot gäller besittningsskyddet bara för den inneboende som hyr rum i den andra bostaden, inte i den första. För att rättigheten ska slå i kraft måste den inneboende som hyr ett rum i den andra bostaden ha bott där i minst två år. En något komplicerad fråga med en rätt låg procentuell chans att få rätten på sin sida, men det är absolut möjligt! 

Söker du bostad? Sök bland 20 322 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här