Normal elförbrukning och kostnader för el i en lägenhet – Bostadshub.se

Lär dig mer om normal elförbrukning och elkostnader för en lägenhet. Utforska genomsnittlig förbrukning, kostnadsberäkning, och tips för att minska elförbrukningen.

Normal elförbrukning och kostnader för el i en lägenhet

Introduktion

En stor omkostnad i samband med att man hyr eller äger en bostadsrätt är för elektricitet. Framför allt nu när elpriset har skenat är det många som ser över sin elförbrukning för att hitta sätt att hålla kostnaderna nere.

Så hur kan man bäst förhålla sig till dagens energipriser och vilka metoder kan man använda sig av för att minska sin elförbrukning i lägenheten?

Normal elförbrukning för en lägenhet

Det finns en hel del statistik på vad en normal elförbrukning brukar ligga på för lägenheter. Bland annat är det vanligt att man räknar på att en mindre lägenhet har en årlig energiförbrukning på runt 2000 kWh och en större lägenhet har istället en genomsnittlig förbrukning på 5000 kWh.

Faktorer som påverkar elkostnaden

Det är flera olika faktorer som kommer ha större betydelse än andra för hur din elräkning ser ut. Detta är också de nödvändigaste punkterna att se över om du vill försöka hålla kostnaden nere.

  • Vilken form av uppvärmning som används för din lägenhet: Uppvärmning med el kommer att kosta dig mer pengar än till exempel om uppvärmningen kommer från solceller på lägenhetshuset. Bor du i lägenhet är det tyvärr inte så mycket som du själv kan göra för att byta uppvärmningsmetod. Detta är upp till Hyresgästföreningen. Däremot kan det då vara värt att skicka in en förfrågan, om kostnaden för el är väldigt dyr varje månad.

  • Hur välisolerad lägenheten är: Om lägenheten inte har täta fönster och dörrar, kommer mycket av värmen att försvinna och det krävs då mer energi för att värma upp ditt boende. Här kan det därför vara smart att använda tätningslister för att värmen ska hållas kvar i lägenheten bättre.

  • Er familjesituation: Hur många som bor i lägenheten har också väldigt stor betydelse för hur mycket energi som används.

  • Vart i Sverige man är bosatt: Beroende på vart i Sverige man bor kommer detta också påverka hur mycket energi som krävs. I norra Sverige är klimatet väldigt annorlunda från södra delen och det krävs mer energi för att värma upp lägenheten eftersom det oftast är kallare.

  • Elnätsavgifter där du bor: Alla elbolag har lite olika elnätsavgifter, vilket också innebär att detta kan skilja sig mellan olika delar av Sverige. Här har du möjlighet att förhandla fram ett bättre avtal, alternativt se om du kan byta till ett annat elbolag istället för att sänka kostnaderna.

  • Elpriset varierar mellan olika delar av Sverige: En annan faktor som kommer att ha väldigt stor betydelse för hur mycket du måste betala varje månad är hur ditt elpris ser ut. Även detta kommer att påverkas av var du är bosatt i landet.

Hur beräknar man elförbrukning för en lägenhet?

SCB (Statistiska Centralbyrån) har gjort en beräkning på hur mycket en vanlig elförbrukning i lägenhet brukar se ut. Detta beräknades på föregående års (2022) elpriser som i genomsnitt låg på 3,69 kr per kWh för en mindre lägenhet och 3,33 kr per kWh för större lägenheter i Sverige. Detta genomsnitt inkluderar samtliga kostnader som elnätsavgifter, energiskatt, moms och medelvärdet på elpris i Sverige. 

Därför kommer också denna siffra att variera beroende på vart i landet man är bosatt. Har man detta genomsnittliga pris i åtanke så ligger den årliga kostnaden för el på cirka 7 380 kr för dig som bor i en mindre lägenhet och runt 16 650 för större lägenheter.

Elkostnader för en lägenhet

När man beräknar kostnader för el är det vanligtvis att man räknar ut förbrukningen av hushållsel. I detta ingår bland annat användning av elektronik i lägenheten, belysning och vitvaror. 

Enligt mätningar som har gjorts används större delen av hushållselen i köket, där till exempel kyl, frys och användning av spisen är några av de största faktorerna som påverkar din elräkning. Lagar du till exempel väldigt mycket mat hemma, kommer detta att reflekteras i din elkonsumtion.

Kostnaden för el varierar mellan olika årstider

Elräkningen kommer att variera kraftigt från månad till månad, där tiden på året har väldigt stor betydelse för hur mycket du måste lägga på elkostnader. Räkningen kan till exempel dubbla under vinterhalvåret, för att sedan ligga lägre under årets varmare månader om du har el som uppvärmningskälla. 

För mindre lägenheter kommer det dock inte vara några nämnvärda skillnader, då större delen av elräkningen är fasta kostnader som till exempel elnätsavgift. Om du vill hålla kostnaderna nere kan det därför vara klokt att jämföra lite olika elavtal, för att du ska kunna få de allra bästa villkoren och kunna hålla kostnaderna för el nere.

Under sommaren är det därför också bra att lägga undan en slant, så att du har en liten större buffert att röra dig med när elräkningen sedan tenderar att vara dyrare.

Tips för att minska elförbrukning i en lägenhet

För att kunna hålla energikostnaderna nere finns det en hel del saker som man kan ha i åtanke och med några mindre justeringar kan du faktiskt spara en rejäl slant varje månad. Enligt mätningar som har gjorts är det endast cirka 25% av energiförbrukningen som kommer från hushållselen, resten är för att värma upp huset eller vattnet. För lägenheter finns det oftast inte så mycket man kan göra vad gäller vilket typ av uppvärmningsmetod som används. Men vi listar här några saker som du kan förändra och som du kommer märka av på din elräkning:

  1. Välj LED-belysning: Genom att byta ut belysningen hemma kan du sänka energiförbrukningen. Uppgradera dina vanliga glödlampor till LED och du kommer att se skillnad. Även fast de är lite dyrare vid inköp, kommer de också att hålla längre vilket sparar dig ytterligare en slant.

  2. Välj energismarta hushållsapparater och elektronik: Större delen av hushållsenergin brukar användas i köket. Så se över vilka typer av vitvaror du har och behöver det köpas in nytt, välj vitvaror och annan elektronik som är mer energismarta och som drar mindre energi.

  3. Stäng av elektronik du inte använder: När du har kollat klart på TV:n eller laddat din mobil, stäng av denna elektronik och dra ut sladden. En laddare som fortsatt är inkopplad kommer att fortsätta ticka på energiförbrukningen och kan dessutom innebära en viss brandfara.

  4. Sänk temperaturen i lägenheten: Även fast du inte kan byta ut uppvärmningsmetoden i lägenheten, kan du oftast spara en slant genom att dra ner temperaturen en grad eller två. Framför allt i sovrummet eftersom detta också kommer att bidra till att du sover bättre. Forskning pekar på att den optimala temperaturen för sovrum bör ligga på mellan 15-19 grader. 

Tvätta mer samtidigt: Tvättmaskinen drar oftast ganska mycket energi och därmed vill du försöka tvätta så lite som möjligt. Försök att inte sätta igång halvfulla maskiner, utan vänta istället till att tvättkorgen blir full innan du startar igång en tvätt. Att torktumla drar också mer energi än att tvätta, så gör endast detta för lakan, handdukar eller andra större textilier som tar lång tid att torka.

Hur tolkar man elräkningen för en lägenhet?

Att ha en god förståelse för vad olika begrepp och delar i elräkningen betyder för priset, har också väldigt stor betydelse för att du ska kunna sänka dina kostnader. Många boende i lägenheter betalar sin räkning idag på autogiro och i många fall är de inte särskilt måna om att gå igenom elräkningen för att försöka hitta avvikelser eller se vad man kan göra för att sänka sina kostnader. 

Elräkningen ger dig egentligen alla verktyg som du behöver för att därefter kunna jämföra andra avtal och se om du har möjlighet att spara pengar genom att till exempel försöka förhandla fram ett annat avtal med ett annat energibolag.

Ta hjälp av din elräkning

Att jämföra tidigare elräkningar och sätta dig in i vad olika delar betyder, kommer att kunna hjälpa dig att hålla kostnaderna nere. Med en ökad förståelse för hur räkningen är strukturerad, kan detta även hjälpa dig att förhandla om ett bättre avtal när du faktiskt vet vad det är du betalar för.

Elräkningen är uppdelad i två olika delar, vilka är:

  • Nätanslutningskostnad: En fast kostnad som du betalar varje månad för att vara ansluten till elnätet.

  • Kostnad för elen du använder: Beroende på vad elpriset ligger på och vart i Sverige du är bosatt kommer denna delen att variera kraftigt.

En stor fördel med att bo i lägenhet är att kostnaden för elektricitet är mindre än när du bor i hus. Men i och med att elpriset har skenat är det viktigt att du är väl insatt i hur du kan påverka din energiförbrukning, samt vilka metoder du kan använda dig av för att hålla kostnaderna nere även fast du bor i lägenhet.

Prisjämförelse och avtal för el i en lägenhet

Med din elräkning och information från elbolaget kan du sedan jämföra andra avtal, för att se om du kan sänka kostnaden genom att byta energibolag. Det finns också flera olika avtal för el som man kan ansöka om, båda med sina för- och nackdelar. 

Vilket elavtal som är det allra bästa valet för dig beror därmed helt och hållet på hur stor din energiförbrukning är, vart i Sverige du är bosatt och vilken typ av elektronik du har hemma.

Olika typer av elavtal

En annan sak som det är viktigt att du har koll på och som också har skillnad för hur mycket du betalar för elektricitet är vilket typ av avtal som du har. Du kan till exempel ha ett fast- rörligt eller kombinerat elpris.

  • Rörligt elavtal: När du har ett rörligt elpris baseras priset på hur elbörsens priser ser ut. Denna typ av avtal är särskilt förmånligt för dig som har en lägre energiförbrukning och för dig som bor i lägenhet. I genomsnitt brukar ett rörligt elavtal vara mer fördelaktigt, men priset kan då också variera från månad till månad och för många känns det lite osäkert att inte veta exakt hur mycket man ska betala varje månad.

  • Fast elavtal: Det kanske inte alltid är det mest lönsamma att ha ett fast elavtal, men fördelen är att du vet exakt hur mycket du ska betala varje månad och behöver inte oroa dig ifall elpriset skulle skena iväg. 

Kombinerat elavtal: Det är heller inte helt ovanligt att man har ett kombinerat (även kallat mixat) elavtal. Under vintermånaderna betalar du 70% i fast pris och resterande delen av din energiförbrukning baseras på den rörliga prissättningen.

Vanliga frågor om elförbrukning och elkostnader för en lägenhet

Hur mycket energiförbrukning går det åt om man har en TV i standbyläge?

En TV som är påslagen drar i genomsnitt mellan 60-80 kW, medan en TV i standbyläge drar runt 3 kW. Genom att helt stänga av TVn när den inte används kommer därför att hjälpa till att spara en slant på elräkningen.

Är det mer energisnålt att laga mat i ugn eller på spisen

Det drar mindre energi om du endast använder ugnen när du lagar mat, mot att istället använda flera plattor för att koka eller steka råvaror. Ett sätt att spara energi är därför att försöka använda ugnen så mycket som möjligt när du lagar mat hemma, samt att du försöker laga mycket mat samtidigt så att du inte behöver använda spisen varje dag.

Avslutning

Med ett elpris som är högre är det även många som bor i lägenhet som ser en väldigt tydlig förändring i energikostnaden. Det finns därmed flera saker som du kan göra för att sänka energiförbrukningen och därmed spara en slant. Dessutom är det viktigt att du förstår ditt elavtal och eventuellt också försöker att förhandla fram ett bättre avtal.

Förutom att du gör plånboken en tjänst genom att använda våra tips för att sänka energiförbrukningen, kommer detta också bidra till att du lever mer miljösmart. Så se över din elräkning och se vart du kan dra ner på energiförbrukningen!

Söker du bostad? Sök bland 13 622 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här