Polisen varnar för bostadsbedrägeri - så skyddar du dig

Charlotta Mauritzson, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericenter, har i vår intervju delat med sig av många år av erfarenhet med bostadsbedrägerier och hur man som bostadssökande kan undvika att bli lurad. Hon påpekar samtidigt att det främst är Sveriges unga och studerande som är mest utsatta.

Imorgon, den 9 juli, får många av landets ungdomar ett mycket viktigt besked - beskedet om antagning till högskola eller universitet. Antagningsbeskedet är startskottet på en intensiv kamp om att hitta en ny bostad på många olika orter runt om i landet, vilket ofta resulterar i att många unga tvingas ta snabba och irrationella beslut.

När behovet för hyresbostäder ökar drastiskt så attraherar det svindlare och brottslingar, och beskedet om studieort är just en sådan period, säger Charlotta Mauritzson på Nationellt bedrägericenter.

- Man ser ofta att det framförallt är unga som råkar ut för bostadsbedrägerier. Många av dem som blir utsatta för detta brott ska försöka hitta sin första egna bostad och ta sina första steg ut i vuxenlivet, vilket gör bedrägeriet särskilt hänsynslöst.

 


Man ser ofta att det framförallt är unga som råkar ut för bostadsbedrägerier. Många av dem som blir utsatta för detta brott ska försöka hitta sin första egna bostad och ta sina första steg ut i vuxenlivet, vilket gör bedrägeriet särskilt hänsynslöst.

Charlotta Mauritzson, brottsförebyggare, Nationellt bedrägericenter


Charlotta varnar också för tydliga mönster som man kan hålla utkik efter i annonserna när man letar ny bostad.

- Det finns flera kännetecken för att identifiera ett försök till bostadsbedrägeri. Vanligtvis ser vi att annonserna förekommer i studentstäder. Även priset på bostaden är typiskt något längre än andra motsvarande bostäder på marknaden.

Utöver själva bostaden och priset finns det starka signaler i själva kommunikationen med bedragaren, enligt Charlotta.

- Hyresvärden som man är i kontakt med är nästan aldrig på plats. Antingen bor personen utomlands eller är på semester. Det finns ingen möjlighet att träffa varken hyresvärden eller närstående till denne.

På frågan kring hennes bästa tips för att undvika bostadsbedrägeri är det tydligt att vissa kännetecken är större indikatorer än andra.

- Kan hyresvärden inte träffas, vill ha pengarna till något annat än ett vanligt bankkonto, och stressar dig till att föra över pengar för att säkra bostaden, så ska du backa direkt.

polisens tips för att undvika bostadsbedrägeri

Polisens tips för att identifiera en falsk bostadsannons

 

I de flesta fall så handlar det om tiotusentals kronor som unga studerande blir lurade på, vilken är en stor summa att mista när man precis ska påbörja vuxenlivet.

- Bedragarna frågar ofta om flera månadshyror i förskott för att reservera lägenheten. Det brukar handla om 2-3 månadshyror, vilket beroende på bostad rör sig mellan 10.000-30.000 kronor, säger Charlotta.

Vidare så ville vi på Bostadshub få mer insikt i vad man gör om man faktiskt har blivit utsatt för bedrägeri. Vad gör man egentligen först om man tror man har blivit lurad?

- Det bästa du kan göra är att direkt kontakta din bank för att höra om transaktionen går att stoppa, berättar Charlotta. Här handlar det om minuter som kan göra skillnad om en transaktion går igenom eller inte, så ring alltid banken före Polisen.

Om banken inte kan stoppa transaktionen eller den redan har gått igenom, så behöver du anmäla den till Polisen.

- Polisen tar sedan emot ditt ärende och en handläggare försöker utreda brottet och säkra dina pengar. Tyvärr är det minst ett par månader innan du får några svar, då vi för närvarande behandlar över 240 000 bedrägeriärenden per år, säger Charlotta.

Tyvärr är bedrägeriärenden ofta komplicerade då bedragarna blir allt bättre på att komma undan med denna typ av brottslighet. Charlotta avslutar med att denna typ av bedrägerier kan vara svåra att utreda.

- Bedragarna finns både i utlandet och i Sverige och det blir svårare att lösa fallen allt eftersom bedrägerierna blir mer avancerade. Runt sju procent av alla bedrägerifall klaras upp, så det är viktigt att vara väldigt nogrann när man granskar bostadsannonser så man redan i det skedet kan undvika ett bedrägeri.

 

Polisens bästa tips för att undvika bostadsbedrägeri

  • Var extra uppmärksam om du söker bostad i en studentstad

  • Är priset för bra för att vara sant? Granska då annonsen extra noga.

  • Undvik annonser där hyresvärden inte kan träffas personligen

  • För inte över pengar om hyresvärden stressar dig att reservera lägenheten.

  • Undvik hyresvärdar där betalning ska ske till något annat än ett vanligt bankkonto
     

 

Söker du bostad? Sök bland 13 766 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här