Polisen varnar för bostadsbedrägeri - så skyddar du dig

Charlotta Mauritzson, brottsförebyggare på Nationellt bedrägericenter, har i vår intervju delat med sig av många år av erfarenhet med bostadsbedrägerier och hur man som bostadssökande kan undvika att bli lurad. Hon påpekar samtidigt att det främst är Sveriges unga och studerande som är mest utsatta.

Imorgon, den 9 juli, får många av landets ungdomar ett mycket viktigt besked - beskedet om antagning till högskola eller universitet. Antagningsbeskedet är startskottet på en intensiv kamp om att hitta en ny bostad på många olika orter runt om i landet, vilket ofta resulterar i att många unga tvingas ta snabba och irrationella beslut.

När behovet för hyresbostäder ökar drastiskt så attraherar det svindlare och brottslingar, och beskedet om studieort är just en sådan period, säger Charlotta Mauritzson på Nationellt bedrägericenter.

- Man ser ofta att det framförallt är unga som råkar ut för bostadsbedrägerier. Många av dem som blir utsatta för detta brott ska försöka hitta sin första egna bostad och ta sina första steg ut i vuxenlivet, vilket gör bedrägeriet särskilt hänsynslöst.

 


Man ser ofta att det framförallt är unga som råkar ut för bostadsbedrägerier. Många av dem som blir utsatta för detta brott ska försöka hitta sin första egna bostad och ta sina första steg ut i vuxenlivet, vilket gör bedrägeriet särskilt h&au