Regler för rökning på balkong och i bostäder – Bostadshub.se

Utforska de senaste reglerna och riktlinjerna för rökning på balkonger och i bostäder i Sverige. Lär dig om lagstiftning, konsekvenser, och vad du bör veta som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare.

Regler och riktlinjer för rökning på balkong och i bostäder i Sverige

När man bor i hyreslägenhet eller i andra typer av bostäder i Sverige, måste man förhålla sig till de regler och riktlinjer som finns vad gäller rökning. Rökförbudet gäller däremot inte flerfamiljsbostäder och som boende i lägenhet eller hus kan man inte införa något förbud mot rökning. 

Däremot kan det beslutas av hyresvärden eller hyresgästföreningen om att alla måste förhålla sig till de krav på rökfria miljöer som har införts. Detta kan till exempel innebära att man inte får röka på loftgången eller i andra gemensamma utrymmen och där röklukten kan störa dina grannar. 

Många av de vanliga frågor som brukar dyka upp handlar särskilt om man som hyresgäst får röka på sin balkong eller inte, samt vilka åtgärder som kan tas för att minska risken för att man stör sina grannar om man väljer att röka på balkongen, altanen eller inne i sin lägenhet.

Rökning på balkong och i bostäder: Lagstiftning och senaste uppdateringar

Som hyresgäst eller hyresvärd finns det ingen lagstiftning som säger att man inte har rätt att röka på boendets privata platser. Detta är då inomhus, på balkongen, altanen eller annan plats som tillhör lägenheten. 

Lagstiftningen om vad som definierar rökfria miljöer är därmed platser som inte endast du som hyresgäst har tillgång till. Däremot finns det dock ett tillägg i lagen (prop. 1992/93:185 s.28 och 51) som innebär att rökförbud kan införas om det till exempel finns en risk för att brand uppstår om det röks på platsen.

Rökförbud på balkonger och i bostäder: Vad säger lagen?

Det finns inget satt regelverk som förbjuder rökare från att röka från sin balkong eller altan, oavsett om man bor i en bostads- eller hyresrätt. Som rökare kan du därmed känna dig trygg med att du inte kan vräkas för detta, så länge det inte innebär risker för dina grannars hälsa eller att det inte rör sig om tobaksrök. 

Men ha ändå respekt för dina grannar och välj en bra tid att röka på balkongen och om grannarna klagar, försök att hitta en bra lösning på problemet. För gemensamma utrymmen i hyreshuset brukar det vanligtvis införas ett rökförbud, som du därmed måste förhålla dig till.

Rökning är en vanlig konflikt mellan grannar

Det är väldigt vanligt att många som röker föredrar att göra detta på balkongen, om man har tillträde till en sådan där man bor. 

Som hyresgäst finns det ingen lag som då säger att man inte har rätt att röka på sin egen balkong, däremot är det också vanligt att konflikter uppstår med omkringliggande grannar som kan störas av röklukten. Det är därför också viktigt att man är respektfull och försöker hitta en lösning om man till exempel får klagomål från andra hyresgäster.

Ett vanligt tillägg i avtalet man skriver under som hyresgäst är att man inte får störa sina grannar. Så om hyresvärden kan bevisa att du bryter mot denna föreskrift, kan detta innebära att du ombeds att flytta ut eller att ditt kontrakt inte förnyas.

Rökning på balkong: Konsekvenser för grannar och inomhusluft

Att bo granne med någon som ständigt röker på balkongen, eller kanske till och med röker inne i lägenheten kan påverka trivseln. Om man själv lider av röklukt kan man inte utnyttja sin egen balkong till full kapacitet och får man dessutom hälsoeffekter av rökningen som inte täcks upp av något regelverk kan detta ge upphov till att man själv måste flytta.

Röklukt kan påverka trivseln

Beroende på hur röklukten kommer in i din lägenhet, finns det lite olika saker som man kan göra som hyresgäst. Om röken kommer in från ventilationen, är din hyresvärd eller hyresrättsförening skyldiga att se över ventilationssystemet och kommer då lösa problemet med röklukt i din lägenhet. 

Om röklukten däremot kommer in från öppna fönster eller liknande, finns det inga obligationer som hyresvärden har gentemot dig. Det är endast om röklukten kan innebära några hälsofaror som din granne riskerar att förlora sitt kontrakt eller tvingas sälja sin bostadsrätt.

I och med detta kan trivseln påverkas väldigt markant och om man som hyresgäst inte kan ha fönster eller balkongdörren öppen under varmare månader, kommer också detta att påverka hur man kan använda sin lägenhet. För vissa är det begränsande att ha nära grannar som röker mycket, om man själv inte tål röklukt. Se därför över ditt hyreskontrakt eller kontakta din hyresrättsförening för att se om det är någonting som kan göras åt problemet.

Regler och riktlinjer för rökning i hyresrätter och bostadsrätter

Oavsett om man bor i hyres- eller bostadsrätt ser reglerna och riktlinjerna likadana ut. Det finns inget regelverk som kan användas för att förbjuda rökförbud på balkong, altan eller att hyresgästen röker inne i lägenheten så länge man inte bor i ett allergiboende.

Om man som hyresgäst väljer att röka inomhus så kan detta innebära att man blir skyldig att sanera lägenheten efter att man flyttar ut, eftersom det ger upphov till ökat slitage, missfärgningar eller andra skador i lägenheten.

Vad gäller enligt bostadsrättslagen för rökning?

Enligt bostadsrättslagen måste man som boende i en bostadsrätt förhålla sig till de krav som här stipuleras. Här nämns till exempel att man som boende inte får störa sina grannar till en sådan nivå att det påverkar bostadsmiljön, trivseln eller att man utsätter någon av sina grannar för hälsorisker. I praktiken kan man därför trycka på att rök som kommer in i lägenheten från grannar innebär att hyresgästen bryter på denna punkt. 

Tidigare ärenden om rökning som har kommit så långt som till domstol har dock påvisat att det inte går att utfärda något förbud mot normal rökning, samt att det inte strider mot bostadsrättslagen i en sådan utsträckning att personen kan riskera att bli vräkt. Dock innefattar detta beslut endast rök från cigaretter. Röker man till exempel narkotikaklassade preparat i sin lägenhet, kan man bli tvingad att sälja sin bostadsrätt vid klagomål.

Miljöbalken om rökning i lägenheter

Domstolen har även prövat ärendet angående om rökning i lägenheter ska förbjudas eller inte enligt miljöbalken som innefattar en del föreskrifter om miljöfarlig verksamhet, vilket då rökning inomhus skulle kunna innebära. Men även här ansåg man inte att rökning är en tillräckligt allvarlig företeelse för att bryta mot miljöbalken.

Detsamma gäller oavsett om man äger lägenheten eller endast hyr. En hyresvärd eller hyresgästförening kan inte vräka en gäst för att den väljer att röka på balkongen, eftersom de helt enkelt inte bryter mot någon punkt som skulle kunna göra detta möjligt. Det är endast om de röker narkotikaklassade produkter som detta bryter mot lagen och hyresvärden då kan ombes att flytta ut. 

Så om du är rökare och känner dig lite osäker på om du faktiskt riskerar att bryta om hyreskontraktet om du röker på balkongen, kan du känna dig trygg. Däremot är det viktigt att du respekterar dina grannar och även försöker att ta till verktyg som minskar risken för att cigarettröken blåser in genom deras balkongdörr eller öppna fönster.

Regeringens åtgärder: Införande av rökförbud och konsekvenser

Det kan endast införas ett rökförbud om du bor i ett allergiboende eller i gemensamma utrymmen i hyreshuset som du delar med dina grannar. Detta kan till exempel vara lekplatsen på innergården, tvättstugan eller mötesrum som man kan boka i huset. Detsamma gäller också tvättstuga i fastigheten.

Vilka riktlinjer finns för grillning på balkong?

Som hyresgäst kanske man tänker att lite grillning på balkong kan vara mysigt när vädret tillåter, detsamma om man bor på bottenplan och har en egen altan. 

Men även fast det är tillåtet att röka på balkongen och altanen, innebär detta inte att det är fritt fram för dig att börja grilla. Rök som rök kanske du tänker dig, men i och med brandrisken är det ofta förbjudet att grilla på balkongen med både kol och el. Däremot kan du välja en elgrill om det endast omnämns förbud mot kolgrill i kontraktet. Denna typ av grill ger då inte upphov till någon rök och innebär inte heller samma brandrisker.

Om ni har en gemensam innergård brukar det också oftast rekommenderas att man grillar här istället för att anordna en grillkväll på balkongen eller altanen där grannarna kan störas av röken och lukten. Här är det alltid viktigt att du läser igenom vad som står angivet i hyreskontraktet för att se vad som gäller i ditt hyreshus.

Riksdagens förslag om skärpta krav på rökning

Riksdagen har dock sett över möjligheten att skärpa kraven på huruvida rökning kan regleras i hyres- och bostadsrätter av hyresvärden eller hyresgästföreningen. Detta förslag till riksdagsbeslut skulle i så fall göra det möjligt för båda parter att bestämma vad som gäller i lägenheten för den som hyr eller köper en bostadsrätt i lägenhetshuset. Ett förbud skulle isåfall kunna införas både för balkongen, altanen eller inomhus i lägenheten. 

Hyresrätter och bostadsrättsföreningar: Specifika regler och avtal

Det är vanligt att många tror att hyres- och bostadsrättsföreningar har möjlighet att införa ett rökförbud. Tekniskt sett skulle det vara en möjlighet om samtliga i hyreshuset godkänner detta förslag. Troligtvis kommer det dock finnas i alla fall en person som röker och som inte kan förhålla sig till detta rökförbud. 

Men det finns inget lagstöd som ger hyresvärden rätt att förbjuda rökning på till exempel en balkong. Man anser helt enkelt att detta är en vardaglig syssla som man som hyresgäst får räkna med i en särskild utsträckning, precis som grannen kanske stör sig av att du städar väldigt ofta eller gillar att lyssna på musik med öppna fönster.

Läs igenom ditt hyreskontrakt

Däremot är det viktigt att man förhåller sig till de specifika regler som står angivna i det avtal som du undertecknar när du flyttar in i boendet. I avtalet kan det till exempel stå angivet vilka platser som anses som rökfria zoner och att du inte får röka i gemensamma utrymmen. 

Även innan du skriver under någonting är det viktigt att du läser igenom kontraktet noggrant, för att vara väl införstådd med vad som accepteras och inte vad gäller rökning.

Att klaga på röklukt: Rättigheter och åtgärder

Att bli störd av en granne som röker eller där röklukten kommer in i din lägenhet på grund av dålig tätning eller ventilation kan såklart vara ett väldigt stort problem. 

Om du trots allt får in röklukt i lägenheten även när du har balkongdörren och fönstret stängt, måste du ta detta ärende vidare till hyresvärden. Både tätningen och ventilationssystemet i lägenheten kan då behöva ses över, så att rök från andra lägenheter inte kommer in i din lägenhet. 

Men i annat fall är den allra bästa lösningen att du försöker lösa problemet med din granne sinsemellan. Kontakta din granne på ett lugnt sätt och påpeka i vilken utsträckning röklukten stör din vardag. Därefter kan ni kompromissa fram en lösning som passar er båda och utan att en faktiskt konflikt uppstår.

Kan hyresvärden förbjuda rökning på balkongen?

Om en konflikt trots allt skulle uppstå och du anmäler till hyresvärden om att du störs av grannens rök, finns det egentligen inte så mycket som kan göras om röken kommer in från öppna fönster eller din balkongdörr. 

En hyresvärd kan inte förbjuda din granne om att inte röka på balkongen eller altanen, men kan precis som du försöka hitta en lösning på problemet eller komma överens om en särskild tidpunkt då rökning är okej på balkongen och där du då inte behöver ha fönstrena öppna för att minska risken för att röklukt kommer in i ditt boende.

Däremot kan både hyresvärden och hyresgästföreningen förbjuda att rökning sker i gemensamma utrymmen som till exempel delad uteplats, tvättstuga eller källarlokaler för en ökad trivsel.

Rökfria miljöer och hälsa: Djur och rökning i hemmet

Det finns en del föreskrifter som innebär att man som hyresvärd inte får röka på ett sådant sätt att det kan innebära risker för grannars välmående. Även fast regeringen tidigare har beslutat sig för att normal rökning inte anses vara en sådan stor hälsofara, att man kan förbjuda rökning i lägenhetshus är trots all rökning en stor hälsorisk.

Även som passiv rökare ökar risken för lungsjukdomar och har man också barn eller husdjur i lägenheten kommer även detta ge hälsoeffekter till dem. Att röka inomhus är därför ingenting som rekommenderas på grund av riskerna som detta också kan innebära för familjemedlemmar eller sina husdjur.

Att rök från andra lägenheter kommer in i lägenheten är dock inte noterat att vara på en sådan nivå att det innebär risker för din hälsa. Om du däremot störs av lukten, kan du kontakta hyresvärden för att täta dörrar, fönster och underhålla ventilationen så röken inte kommer in. 

Krav för rökning om du bor i ett allergiboende

En del hyreslägenheter faller inom kategorin allergiboende, vilket innebär att det har satts in särskilda åtgärder för att anpassa lägenheterna och även gemensamma utrymmen för att passa personer som lider av allergier eller astma. 

Här är det vanligt att rökförbud sätts och det ställs också fler krav på dig som hyresgäst för att skapa en bra trivsel. Att flytta in i ett allergiboende kommer alltså inte vara det bästa valet för dig som röker, eftersom risken är mycket stor att du bryter mot reglerna som sätts och även kommer störa dina grannar. 

Allergiboenden är ett undantag från regeln och här kan det beslutas för att du inte får röka inomhus eller på balkongen. Därför är det viktigt att du alltid läser igenom kontraktet och pratar med din hyresvärd för att se vad som gäller som rökare innan du flyttar in.

Sammanfattning

Rökning kan för många vara ett lite känsligt ämne och även fast det inte finns någon särskild lagstiftning eller regler som gäller rökning på balkong, ligger också just rökning till grund för många konflikter som uppstår mellan grannar. Att försöka lösa detta grannar emellan är därför prioritering innan man börjar blanda in hyresgästföreningen eller hyresvärden. 

Som rökare är det viktigt att man respekterar sina grannar för att en konflikt inte ska uppstå. Som granne till någon som röker är det också lika viktigt att man respekterar det faktum att alla har lite olika levnadsvanor och att du säkerligen också ger upphov till en del störande moment som din granne måste förhålla sig till. 

Kommunikation är den allra bästa vägen att gå för att försöka hitta en kompromiss som passar er båda, samt om du störs av rök som kommer in genom ventilationen kan du vända till dig hyresvärden för att åtgärda detta problemet!

Söker du bostad? Sök bland 13 598 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här