Tänk på detta när du skriver ett samboavtal

nyblivna sambos

Om du och din partner har en så kallad samborelation innebär det att ni lever i ett ogift parförhållande, men att ni trots det delar på allt som om ni vore gifta. Skillnaden mellan ett samboförhållande och att vara makar är alltså inte så mycket större än just den biten, att det inte finns något officiellt bevis på att man delar livet, egendomar och bohag med varandra. 

Och det är just av den anledningen som man som sambos bör skriva ett samboavtal. Trots att man kanske inte ser en poäng med att skriva ner exakt uppdelning av saker och ting så kan det verkligen vara bra att ha om det skulle bli tal om en separation, då följt av en bodelning. Här har vi skrivit allt som du bör tänka på då ni skriver samboavtal!

Varför ska man ha ett samboavtal

Om ni inte redan har förstått så kan ett samboavtal vara otroligt bra att ha om man som sambos ska separera. Är man sambos och tydligt kan bevisa att det är den typen av parförhållande det rör sig om så gäller den så kallade sambolagen vid beslut om separation, bouppdelning och liknande. 

I sambolagen står det klart och tydligt att alla samboegendomar, det vill säga egendomar och bohag som införskaffats för gemensamt bruk sinsemellan, ska delas lika vid en möjlig bouppdelning till följd av separation. Skulle ni då inte känna att det här är en rättvis fördelning, eller att ni vill ha det på ett annat sätt måste ni skriva om detta i ett samboavtal. Du kan läsa mer om de viktigaste delarna i sambolagen på länken.

Utan ett samboavtal har man som sambos inte rätten att vilja ändra på hur en uppdelning mellan de gemensamt införskaffade egendomar ska ske, såvida det inte tydligt kan bevisas att en egendom inte användes eller införskaffades för gemensamt bruk. 

Det är nämligen så att oavsett vem av er som investerade i egendomen, vem som har betalat för saker och vem som står på hyreskontraktet så kommer egendomar som införskaffades för gemensamma bruk alltid ses som gemensamma när det väl gäller en uppdelning. Däremot är egendomar som skaffades innan samborelationen, och som därmed inte var tänkta att använda för gemensamt bruk, aldrig medräknade här.

Något som kan vara bra att veta om är att det här med införskaffning av gemensamma egendomar kan komma bli lite av en luddig del om du som sambo köpt eller hyrt en egendom under tiden ni var sambos, fast utan egentlig tanke att den skulle bli er gemensamma. För att det inte ska bli fel på vägen bör allt förtydligas i avtalet. 

Vid separation gäller ju sambolagen för samboegendomar, så har ni inte ett tydligt bevis enligt samboavtalet på att en eller vissa egendomar ska delas upp på ett annat sätt kommer sambolagen och den rättvisa uppdelningen att bestämma detta. 

Det är nämligen inte helt ovanligt att man inte kommer överens vid separation som sambos, speciellt inte då man ska avtala om bouppdelning. Genom att skriva ett tydligt samboavtal kan ni undvika onödiga konflikter, missförstånd och problem, och istället fokusera på att ta er ur situationen på smidigast möjliga sätt. 

Då har inte någon part rätt att hävda något annat än det som står i avtalet, som ni båda då har kommit överens om att skriva ner allt som ska gälla. Har ni inget annat att komma med så vet ni vad som gäller! Kommer ni överens är det en annan femma och då kan vissa förhandlingar ske, men då måste man också utan problem kunna bevisa det.

Viktiga saker att tänka på när man skriver ett samboavtal

Nu när vi vet lite mer om varför man bör ha ett samboavtal, samt vad det kan vara bra för och i vilka sammanhang det används så kan vi gå vidare in på viktiga saker som man bör tänka på när man skriver ett samboavtal. 

Trots att man i många fall tycker att det känns bäst och mest rättvist att skriva ett samboavtal tillsammans så får man faktiskt skriva det själv om man så skulle vilja. Däremot finns det som sagt några punkter som alltid måste ingå oavsett vem det är som skriver det och vad man själv vill ha med:

  • Egendomar som ska räknas som enskild egendom, exakt vilka dessa är samt förtydliga att den då inte ska räknas som gemensam vid bouppdelning.

  • Vilken eller vilka egendomar som räknas som samboegendom, och som då ska delas upp enligt sambolagen. Egendomar som skaffades innan samboförhållandet, det vill säga inte för gemensamt bruk, räknas aldrig in. 

  • Klargöra vad som ska hända med den gemensamma bostaden.

Med andra ord har samboavtalet nästan helt och hållet att göra med era egendomar och hur en möjlig uppdelning av dessa ska ske vid separation. Även bohag och ägodelar som hör till bostaden kan skrivas om i avtalet för att förtydliga en uppdelning av dessa. Har inget annat avtalats kommer en likvärdig uppdelning av samtliga att göras.

Sen kan ni självklart komma överens om att en bostad, en del av den, eller vissa behag ska gå helt till en del av samborelationen. Detta måste dock alltid avtalas för att det ska vara giltigt, oavsett om ni är överens även vid uppdelningen. 

Delar ni lika på bostaden och den andra inte vill ha kvar sin del kan man kompensera med pengar eller ersättning i form av bohag. Har en sambo synnerliga skäl att få behålla en bostad kan det dock ses som en giltig uppdelning trots att det inte nämns i avtalet. 

För att samboavtalet ska gälla är det nödvändigt att det finns skriftligt, samt att det är undertecknat av er båda. Det går också att ändra eller lägga till saker i avtalet, men då med bådas godkännande. 

Sen kan det dock uppstå vissa missförstånd om vad som faktiskt räknas som gemensam egendom när man väl ska dela upp allt, det vill säga utöver gemensamma bostäder och bohag som ingår där. Somliga saker kan inte skrivas med i samboavtalet och räknas med som likvärdig uppdelning vid separation, så som:

  • Bil och andra fordon 

  • Pengar, aktier eller andra investeringar

  • Företag eller verksamheter

  • Övriga saker som inte är kopplade till bostaden

  • Egendom som en av parterna fått som gåva eller arv

  • Personliga ägodelar, exempelvis kläder, smycken och telefon 

Sen är det helt upp till er själv exakt vad som ska stå i avtalet och hur det ska formuleras. Så länge de absolut nödvändigaste sakerna om uppdelning av gemensamma egendomar står tydligt formulerade, eller om ni bara vill att det ska delas upp jämnt rakt av, behöver ni inte skriva dit något mer. Det finns gott om proffsiga mallar online att ta hjälp av. 

Se dock alltid till att ha allt avtalet om det finns några saker som ni inte kan komma överens om, och som då kan bli ett problem i framtiden. Sambolagen styr över allt som gäller sambos och uppdelningar, så vill ni se en förändring är det upp till er att skriva ner det och sen få den andras godkännande. Kom ihåg att det inte spelar någon roll vem som köpt den!

Vad ska man skriva i samboavtalet om man bor i bostadsrätt?

För samboavtal som ska gälla just för gemensamma bostadsrätter kan det se lite annorlunda ut, alltså till skillnad från om det rör en hyresrätt. 

Precis som vi redan varit inne på så spelar det ingen roll vilken typ av bostad det gäller, vem som köpt den, vem som investerat i bohaget eller vem som ansvarat för kontrakt, för så länge den införskaffades för gemensamt bruk ses det som gemensam egendom och ska då delas upp enligt sambolagen om inget annat avtalats. 

Om ni däremot inte har köpt bostadsrätten för gemensamt bruk så kommer egendomen inte räknas in då bouppdelningen ska göras. Då har den som står som ägare rätt att behålla bostaden utan invändningar eller ersättning även då man väljer att gå skilda vägar. Är egendomen inte avsedd för gemensamt bruk kan detta heller inte ändras i samboavtalet.

Skulle det däremot visa sig att en av partnerna har synnerliga skäl till att bo kvar i bostaden så kommer den i de allra flesta fall få ta över den, det vill säga oavsett vad som står om uppdelning i avtalet. Om det är den andra sambon som äger bostaden ska sambon som får ta över iså fall betala för sin del i form av en ersättning, om inte annat överenskommits. 

Det här kan däremot också ske även om det inte handlar om en samboegendom, men då måste skälen vara otroligt tydliga. Oavsett så måste den sambo som äger bostaden få rimlig ersättning. Kom ihåg att så länge som ni har allt förhandlat om och nerskrivet på ett avtal som ni båda är med på kan inget gå fel eller ändras vid uppdelning. Det är ofta bäst, tryggast och enklast för båda parter!

Söker du bostad? Sök bland 19 651 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här