Hur mycket får man ta i hyra för en hyresbostad?

pengar till lägenhetshyra

När man ska hyra ut sin bostad är det inte alltid helt rätt att veta vilken hyra man ska ta, eller rättare sagt vilken hyra man ska kräva att en potentiell hyresgäst kan betala för att få bo där. Detta kan också vara en svår fråga då man själv är bostadssökande och på jakt efter en hyresbostad, det vill säga vilken hyra som är rimlig att betala för en bostad. 

Trots att det kan kännas som en svår fråga att besluta om så finns det faktiskt en del riktlinjer som avgör inom vilket spann din hyra kan landa på, alltså till och med enligt lag. Har inte bostadsrättsföreningen några begränsningar har du alltså andra riktlinjer att följa. Nedan går vi igenom allt som kan vara bra att veta när det kommer till skälig hyra!

Hur räknar man ut en skälig hyra?

Idag finns det som sagt vissa riktlinjer som begränsat vilket högsta belopp du som hyresvärd eller bostadsägare får ta i form av hyra av en hyresgäst. Hur reglerna ser ut beror på om det rör uthyrning av en hyresrätt eller en bostadsrätt, alltså om hyresgästen ska hyra i andra eller första hand. 

För att ta reda på vilken hyra som är skälig för just din bostad och den uthyrning du erbjuder finns det gott om räkneverktyg och hjälpmedel att använda sig av online. Där fyller man då i vilken bostad det gäller, hur stor den är, antal rum, om den är möblerad eller inte, samt hur länge uthyrningen ska pågå. 

Skälig hyra för bostadsrätt

Går vi först in på vad som gäller för en bostadsrätt, eller någon annan form av privatägd bostad, ska man räkna ut hyran baserat på vad man själv betalar i kapital- och driftkostnader för bostaden. 

Här lägger du alltså ihop de driftkostnader och kapitalkostnader bostaden har för att hitta en lämplig summa. Hyran får dock inte överskrida dina egna kostnader. Ska hyran vara till en inneboende räknar man ut hyran baserat på dessa kostnader i förhållande till den procentuella del av bostaden som inneboendens yta uppgår till. 

Skälig hyra för hyresrätt (förstahandskontrakt)

En annan form av hyreskontrakt är den som kallas att hyra i första hand, vilket då innebär att man hyr en hyresrätt av en större fastighetsägare eller förening. Här kan det vara lite svårare att beräkna en hyra då hyresvärden betalar vissa kostnader för att hålla igång den, samtidigt som de också kan vara lägre om en privat bostadsägare hade ägt den. 

Skälig hyra för hyresrätt (andrahandskontrakt)

För att komma fram till en skälig hyra då man ska hyra ut en bostad i andra hand bör man basera beräkningen på den hyra man som hyresvärd själv betalar till den som äger lägenheten. Även här får inte hyran vara för hög, och trots att det är något svårare att räkna ut så ska den totala hyran inte överstiga varken bostadsägarens eller hyresvärdens summa. 

Dock har man som hyresvärd rätt att lägga på påslag för vissa saker, så som att det ingår möbler, om det ingår el, internet och värme, samt huruvida garage, förråd och liknande tillgängligheter är uppdelade. 

Skulle det istället gälla uthyrning av ett rum i en hyresrätt, det vill säga till en inneboende, beräknas hyran baserat på den grundliga hyran och den procentuella del av totala bostaden som den inneboende har tillgång till. 

Oskälig hyra och betalning tillbaka 

Tänk på att du som hyresgäst, oavsett om det gäller andrahandskontrakt eller förstahandskontrakt alltid har rätt att få tillbaka ersättning om det visar sig att du betalat för mycket. Detta kräver dock en ansökan till hyresnämnden, samt att de godkänt ditt ärende och beviljat att hyran varit oskälig.

Söker du bostad? Sök bland 19 651 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här