Underhållsplikten när du hyr ut din bostad

underhåll av lägenhet

Har du funderat på att hyra ut din egen bostad? Då kan du som hyresvärd komma att ha vissa skyldigheter gentemot din hyresvärd, vilka kallas för underhållsplikter. Detta innebär alltså att du som hyresvärd är ansvarig för att boendet underhålls på ett visst sätt och enligt vissa punkter. 

Hyresgästen har nämligen rätt att bo i en hyresbostad som är i relativt gott skick, och skulle det visa sig att vissa saker är felaktiga eller att de måste förbättras kan du bli tvungen att ta tag i det under hyresperioden. Här går vi igenom allt som gäller när det kommer till underhållsplikten vid uthyrning av bostad.

Vad innebär underhållsplikten?

För att inte göra det alldeles för komplicerat kan man säga att underhållsplikten går ut på att du som hyresvärd har en skyldighet att se till så hyresbostaden är i ett beboeligt och acceptabelt skick. Denna plikt mellan hyresvärden och hyresgästen, där hyresgästen för en gångs skull för möjligheten att ha en bestämmande rätt, regleras enligt hyreslagen. 

Beroende på hur skicket är på den lägenhet eller bostad du ska hyra ut kan hyresgästen alltså ha rätten att ansöka om åtgärder för olika saker i bostaden. Detta kan gälla allt ifrån trasiga kylskåp och droppande kranar till väggar som flagnar eller tak som inte fungerar.

Huruvida du har skyldighet att åtgärda vissa saker kan bero på når dessa åtgärder senast gjorde, samt hur pass dåligt eller obeboeligt skicket bedöms att vara i. Anser du inte att de fel som hyresgästen ansökt att få fixat är nödvändiga eller skäliga att behöva åtgärda kan du kontakta hyresvärden, precis som att hyresgästen kan göra det vid önskan om åtgärd. 

 Vilka skyldigheter har jag som hyresvärd enligt underhållsplikten?

När vi nu vet lite mer om underhållsplikten och vad det innebär så kan vi gå in på vilka skyldigheter du som hyresvärd egentligen har gentemot detta. Trots att en hyresvärd och en hyresgäst kan ha olika uppfattningar om skicket i en bostad så finns det vissa regler och riktlinjer som har bestämmande rätt och som då verkar avgörande i frågan. 

Med andra ord finns det egentligen ingen mening med att fundera över vad som egentligen gäller, utan visar det sig att hyresgästen anser att det finns några fel som ska åtgärdas och dessa då är tillräckligt stora måste du som hyresvärd göra något åt det. kort och gott är dessa de skyldigheter en hyresvärd har:

  • Hyresvärden ska reparera boendet inom skälig tidsram

  • Hyresvärden ska åtgärda fel som uppstår i bostaden 

  • Hyresvärden ska be om tillstånd för att gå in i bostaden

I grund och botten handlar det om att bostaden ska vara fullt brukbar för det avsedda ändamålet, vilket då också innebär att den ska hålla ett rätt gott skick och vara acceptabelt trivsam som bostad. Gäller inte detta skick i lägenheten den dagen då hyresgästen ska flytta in har denne rätt att till skadestånd. Detta gäller då såklart även under tiden som bostaden hyres ut. 

Skyldigheter vid hyresrätt kontra bostadsrätt 

Däremot kan det finnas vissa skillnader mellan vem som ansvarar för underhållet av en bostadsrätt respektive hyresrätt. Det är fortfarande en fråga om att hyresvärden har vissa skyldigheter gentemot hyresgästen och den bostad som hyrs ut, men skillnaden ligger i vem som blir skyldig att åtgärda felen. 

Hyresrätt 

Vid uthyrning av hyresrätt, alltså andrahandsuthyrning, kan det både vara hyresvärden och den som faktiskt äger bostaden som blir ansvariga. Hyresvärden som också själv hyr bostaden kan bli ansvarig för skador och liknande. 

Däremot är det den primära hyresvärden, det vill säga den som äger och ansvarar för bostaden från första början, som är ansvarig om det gäller skador eller fel på bostaden som orsakats naturligt. Detta kan alltså vara om spisen går sönder, om tapeten flagnar eller om det är för kallt. 

Bostadsrätt

Gäller det istället uthyrning av en bostadsrätt så är det bostadsrättsföreningen eller bostadsrättshavaren som ska underhålla bostaden och åtgärda möjliga fel. Hyresgästen kan kontakta er båda vid behov, eller kontakta dig så att du kan vända dig till föreningen. 

Bostadsrättshavaren, det vill säga den som äger bostaden, har skyldighet att hålla lägenheten i gott skick, medan brf:en är ansvarig att fixa sådant som kräver stora reparationer på huset. 

Däremot måste du fortfarande komma ihåg att det är du som hyr ut till en hyresgäst i andra hand, det vill säga i det här fallet du som äger bostaden, är ansvarig för hyresgästens skador. När det kommer till gemensamma utrymmen som tillhör bostaden är det själva bostadsföretaget som ansvarar för underhållsplikten för dessa, även vid uthyrning av hyresrätt.  

Söker du bostad? Sök bland 13 553 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här