Tips för att undvika bostadsbedrägeri och bluffannonser

I en ständigt växande mediavärld så är det ofta svårt att skilja på vad som är verkligt och vad som är fejk. Låter någonting för bra för att vara sant så är det oftast det. Det är inte lätt att veta vad man ska leta efter och vad som kan vara ett varningstecken. Med den här texten hoppas vi på Bostadshub kunna göra det lite lättare för dig att se dessa varningsklockor innan det är försent.

Bilder på bostaden

En seriös annons kommer att innehålla tydliga och klara bilder. I dagens samhälle är det lätt att komma över bilder på bostäder utan att ha tagit dem själv eller ens äga bostaden. Lika väl som du vill köpa eller hyra bostaden så vill säljaren bli av med den. Det är fördelaktigt för er båda att säljaren lägger ut flera och tydliga bilder på hur bostaden ser ut. Om en annons innehåller bilder på enbart fasaden eller uppvisar något som ser ut som ett hotellrum så är det en varningsklocka. Glöm inte att du alltid kan höra av dig till kontaktpersonen och be om extra bilder om du är osäker!

Kontakta en verifierad hyresvärd

Ett annat tips är att kontakta en seriös hyresvärd som bedriver en ordentlig verksamhet med hyresbostäder. Vi fick ett tips om en site som heter Hyresvärdslistan, där man enkelt kan hitta kontaktuppgifter till seriösa hyresvärdar runt om i Sveriges största städer. Fördelen med att höra av sig direkt till hyresvärdarna är dessutom att du eventuellt kan få förtur eller chans på en lägenhet som snart blir ledig.

Priset

Låter det för bra för att vara sant? Då är det oftast det!

Man får försöka tänka logiskt i ett sånt här skede. Är det troligt att en lägenhet med detta läget och denna standard säljs/hyrs ut till detta priset? Tillkommer det dolda kostnader som de valt att inte annonsera ut? En svindlare kommer försöka hålla sig under det genomsnittliga marknadspriset för att locka till sig desperata bostadssökande. Dubbelkolla informationen innan du skriver under något och fråga hellre en gång för mycket än för lite.

Information om bostaden

Ett stort varningstecken är annonstexten. Är texten bristfärdig eller på ett engelska ska man vara varsam. Om beskrivningen är osammanhängande kan det tyda på att den genomgått ett rättstavningsprogram för att locka köpare. En person som inte äger bostaden eller ens har varit i den kan inte beskriva hur den ser ut eller området omkring. Det är ett ganska enkelt sätt att urskilja en fejkannons mot en riktig. De flesta svindlarna bor utomlands och vill på så vis låtsas hyra ut/sälja sin bostad de har i Sverige. Var även uppmärksam på beskrivningen av bostaden i kontraktet då de ofta inte stämmer överens med bostaden i fråga.

Bostadens adress

I de allra flesta annonser visas fullständig adress med vägnamn, postnummer och våning. Om annonsen saknar någon av dessa så kan det vara för att bostaden redan är upptagen eller inte existerar. Finns en fullständig adress så är det alltid fritt att kontakta det som bor där i dagsläget för att se om de kan hjälpa till med lite mer information. 

Kontaktinformation till hyresvärden

Kolla alltid upp att det telefonnummer du får går till rätt person. Känns mailadressen logisk eller står den under ett annat namn? Pratar dem på ett annat språk än vad annonsen är skriven på? Alla dessa småsaker som man kanske inte tänker på kan visa tecken på en svindlare. Kolla upp all information du får en extra gång och ta hellre det säkra före det osäkra. 

Lycka till i ditt sökande!

Söker du bostad? Sök bland 13 564 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här