Vem får bo kvar i lägenheten vid seperation?

lägenhet

Är du och din partner påväg att separera? Då kanske ni har kommit över frågan om vem som faktiskt har rätt att bo kvar i bostaden. Faktum är att den här frågan är en sådan som det allra flesta par någon gång ställer sig, det vill säga även om man inte talat om en separation. Däremot är det inte så många som vet vad som egentligen gäller, och reglerna kan se lite annorlunda än vad man faktiskt tror. Vill ni ha svaret på vad som gäller i olika lägen gällande gemensam bostad och separation ska ni fortsätta läsa!

Vem får bo kvar i hyresrätten och behålla lägenheten?

För att avgöra vem av er som vid en möjlig separation kommer ha tillgång och rättigheten att bo kvar i bostaden är det viktigt att man bedömer situationen baserat på hur er relation ser ut. Det är rätt olika regler och lagar om man är sambo, gift, om man skrivit ett så kallat samboavtal eller inte. 

Egentligen grundar sig allt i en och samma sak, men sen kan man fiffla med olika egendomar och behag beroende på vad ert avtal säger. Det första man kommer att grund beslutet på är vem av er två som är i störst behov av bostaden, det vill säga oavsett vem som egentligen äger den eller hur ni valt att dela upp den från början. 

Det här gäller alltså oavsett om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt. Skulle det visa sig att du som köpt lägenheten kanske inte är i störst behov av den så har alltså din ex-partner eller sambo rätten att ta över den. Däremot har den ägande partnern rätten att avgöra om ett sådant övertagande anses vara skäligt eller inte, det med hänsyn till andra omständigheter.

Med andra ord är det en fråga som går att förhandla om. Men finns det en överlägsen tydlighet att den sambo är i större behov av en hyres- eller bostadsrätt har den rättigheten att bo kvar där. Såklart ska den som bor kvar då ersätta den som äger eller ansvarar för bostaden med dess värde, det vill säga om detta gäller den andra partnern.

Har ni frågar kring hur uppdelning, betalning av lån, ersättning och så vidare ska gå till kan ni alltid kontakta er bank för rådgivning. Sen kan det se annorlunda ut om ni har kommit överens om en gemensam boende- eller egendom. 

Då sker uppdelningen rättvist mellan båda parter för både bostad och bohag, om inget annat anges i avtalet. Ska detta sen ges över på en och samma person fördelar man det genom att ge en ersättning för den andra partners värde, alltså den delen som tillhör den som ska flytta ut. 

Vem har rätt till lägenheten vid separation?

Om man som gifta väljer att gå vidare med en separation ser reglerna för fördelning och övertag av bostad lite annorlunda ut, och där är reglerna med strikta. Här baserar man de allra flesta upphandlingar med hjälp av bodelning. Då kollar på man hur egendomarna var fördelade då äktenskapet upphörde, samt räknar ut vad vardera partner har för värden i sin eller sina delar. 

Har man däremot skrivit något annat i äktenskapsavtalet, om ägandeskapet eller enskilt eller om man inte vill ta över någon del från ex-maken gäller inte lagen om bouppdelning. Med andra ord ska sådana faktorer isåfall räknas bort innan man gör bodelningen, vilket man då kan grunda besluten på genom äktenskapsförord eller liknande. 

Visar det sig att det finns en del av vissa egendomar som är uppdelade på de båda parterna, det vill säga utöver allt annat som räknats bort innan, ska detta då räknas ut baserat på vad man ägde då skillsmässoansökan lämnades in. Efter det ska respektive partner betala möjliga skulder för den gemensamma egendomen. 

Till sist, för att få ett slutgiltigt svar på vem som ska få vad i den gemensamma bodelningen, lägger man samman det som finns kvar av potten. Detta ska då delas lika mellan de två makarna. Här har man alltså ingen rätt att äga mer än den andra maken, utan där räknas allt ihop. Ska den ena maken ta över allt kan en ersättning för delen ges i pengar. 

Är ni osäkra på hur detta ska gå till kan både bank och jurist vara bra att ha med i diskussionen. Se alltid till att föra denna handling i skrift så att ni har bevis på vad som skett om det skulle uppstå problem eller oklarheter i framtiden. Detta är extra viktigt om ni som makar är oense eller inte har en god relation. 

Vad säger sambolagen om hyresrätter?

Ett samboförhållande är inte samma sak som ett äktenskap, något som man måste veta om då man ska gräva i den här frågan. Här är reglerna likadana oberoende av hur länge ni varit sambos, om ni har barn ihop, vem som äger vad, och hur er relation ser ut. Detta påverkar alltså er situation då ni bor i en hyresrätt. 

För att en hyresrätt ska anses som en samboegendom, det vill säga en egendom som ska delas lika mellan er två, krävs det inte bara att denna är till för gemensam användning. Där är det även nödvändigt att ni båda står på kontraktet, samt att ni kan bevisa att den skaffades för att ni båda skulle bo där ihop. 

Allt annat räknas som enskild egendom och är alltså inte en rättighet för den andra partnern att tillgå vid en separation, trots att ni vid införskaffandet av denna var sambos. Även här har den som har störst behov av bostaden, grundade på vissa frågor, rättigheten att bo kvar i hyresrätten. 

Hur fungerar bodelning egentligen?

För att sammanfatta hur en bodelning går till i så korta drag som möjligt kan man säga att allt egentligen grundar sig på hur era egendomar var fördelade den dag då ert partnerskap tog slut. Här räknar man hur stor del vardera partner ägde den dagen, för att sen fördela det med så kallade lotter. Du kan även läsa mer om generella regler speciellt om ni bor i hyresrätt, i vår artikel om hyreslagen.

Vill man dela upp bostaden, om en partner vill lämna, ska den då ge en ersättning för den del som tillhörde hen till den partner som ska behålla egendomen. Dock har båda parter rätten att välja vilka lotter man själv vill ha och få ersättning för, det vill säga innan det att en person väljer att lämna. Samboavtal och enskilda egendomar ska exkluderas helt. 

Söker du bostad? Sök bland 13 549 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här