Guide för ljudisolering i lägenhet – Bostadshub.se

Guide för ljudisolering i lägenhet: Skapa en tystare boendemiljö och minska störande ljud

Framför allt när man bor i lägenhetshus, är det lätt hänt att man störs av grannar som har fest eller att dina nära grannar också störs av dina vardagliga aktiviteter. Både äldre och nybyggda lägenheter är inte alltid isolerade på det bästa sättet och därför kan det vara bra att du själv tar till metoder och verktyg för att kunna ljudisolera din lägenhet. 

Fördelen är att du verkligen kan nyttja ditt boende till fullo, utan risk för att få klagomål från hyresgästföreningen. Dessutom är det mindre risk för att dina grannar håller dig uppe på nätterna. 

Vad betyder det att ha en lyhörd lägenhet?

Definitionen av när en lägenhet räknas som lyhörd varierar såklart från person till person. Alla har också lite olika familjesituationer och uppfattning om vad man anser vara störande. Men i praktiken anses en lyhörd lägenhet vara där ljudfrekvenser eller ljud från andra lägenheter uppfattas väl. Detta kan till exempel vara att man lätt uppfattar fotsteg, musik eller samtal från sina grannar.

Framför allt om man sover väldigt lätt eller har lätt att störas för olika typer av ljud, är det viktigt att man tar till alla metoder man kan för att hålla ljudnivån nere så mycket som det går.

Det kan vara störande att ha regelbundna ljud som läcker in i lägenheten från grannarna. För många kan detta också påverka trivseln i lägenheten i en sådan utsträckning att man måste flytta. Innan du tar detta steget är det dock bra om du ser över vad som kan göras, alternativt också att du pratar med din hyresvärd för att se om det kan behövas ta till åtgärder eller renovering för att göra lägenheten mindre lyhörd.

Vanliga störande ljud i lägenheten

Det är viktigt att man har en god kommunikation med sina grannar. Det mesta går faktiskt att lösa genom att ni gemensamt kommer fram till en lösning eller tar fram åtgärder som kan hjälpa till att minimera störande ljud. 

I många fall kommer din granne troligtvis inte ens vara medveten om hur mycket du kan höra och är villig att lösa problemet utan att blanda in hyresvärden eller hyresgästföreningen. Detta kan vara allt ifrån att be grannarna inte har skor på sig inomhus eftersom detta bidrar till klampning eller att inte spela musik efter en särskilt tid (dock måste du använda dig av de tidsperioder som anges i lägenhetskontraktet).

Musik eller TV-ljud

Högt TV-ljud, skall från grannens hundar eller att det klampas runt på golvet. Det finns lösningar för alla dessa saker som att sätta upp panel eller inreda på ett mer effektivt sätt. Det finns däremot ingen lag som kan förbjuda en granne att lyssna på musik, kolla på serier eller öva gitarr under dagtid, så ljud från andra lägenheter är någonting som man måste förhålla sig till när man bor i ett lägenhetshus.

Däremot är det såklart också viktigt att man då kommer överens med sina grannar om en lösning på problemet. En lösning skulle vara att be dina grannar att sätta upp ljudabsorberande material i rummet som ljudet oftast kommer ifrån.

Ljud utifrån lägenheten

Om din lägenhet inte är isolerad på rätt sätt är det också vanligt att man kan bli störd av ljud som kommer från trafik eller från lekparken på gården. Här finns det krav på att hyresvärden måste se över isolering eller fönster för att hålla ljudnivån på en godkänd bullernivå.

Ljud från småbarn eller lekar hemma

Bor man bredvid en småbarnsfamilj kan detta såklart vara väldigt påfrestande under småbarnsåren. Att själva väckas nätterna igenom av barnskrik eller störas under dagen av barn som leker väldigt högljutt kommer att påverka trivseln i din lägenhet. 

Även fast det kan kännas som en väldigt betungande uppgift att behöva klaga till din granne om dessa störande ljud, kommer ni också kunna hitta lösningar på hur problemet kan åtgärdas. Så länge du har en bra taktik för hur du tar konversationen och också öppnar upp det hela med förståelse, kommer de flesta personer att vara mottagliga för att göra din situation enklare.

Ett alternativ är även här att installera ljudabsorberande takpanel, ljudisolera barnrummet med textil och även lägga en tjockare matta. Till lekrummet kommer det också göra stor skillnad om grannen lägger på en lite tjockare lekmatta som barnen kan använda och som därmed minskar störande ljud in till din lägenhet.

Ljud från andras husdjur

Ett annat vanligt ljud som många kan uppfatta som störande är från husdjur från andra lägenheter. Detta kan vara kvitter från fåglar, katter som krafsar på väggarna eller hundar som skäller. Särskilt irriterande kan det vara att behöva höra ljud från husdjur, där ägarna inte ser allvarligt på problemet eller försöka förändra situationen.

Skrammel från rör och vattenledningar

När man bor i ett lägenhetshus är det väldigt vanligt att man kan höra när grannarna använder vatten eller avloppen. Om du har väldigt stora problem med att du hör dessa ljud från dina grannar är det bra om du kontaktar din hyresvärd för en inspektion. Kanske någonting behöver tätas för att minska ljudnivån till din lägenhet.

Ljud från köksutrustning eller elektronik

Många av hemmets vitvaror som tvättmaskin, AC, torktumlare och köksmaskiner kan skapa en sådan stor ljudfrekvens så att också dina grannar kommer att uppfatta detta. Försök därför endast använda dessa under dagtid, för att minska risken att du stör dina grannar.

Ljud från trapphuset

Om det är flera grannar som störs av ljud från trapphuset kan det också vara värt att be om hyresvärden att sätta upp ljudabsorbenter i själva trapphuset för att minska ljudnivån. För hyresvärden kommer detta inte röra sig om särskilt stora kostnader och kommer vara betydligt billigare än att behöva byta ut dörrar eller liknande för att dämpa en del av ljuden.

Konversationer i andra lägenheter

I lägenhetshus som anses vara väldigt lyhörda, kan man i vissa fall till och med uppfatta pågående konversationer i andra lägenheter. Detsamma gäller telefonsamtal eller också bråk mellan andra boenden.

Ljudisolera väggarna i lägenheten

En bra metod för att hålla ljudnivån nere både från din och andra lägenheter är att ljudisolera väggarna i din lägenhet. Däremot är det viktigt att du först läser igenom ditt lägenhetskontrakt, samt pratar med hyresvärden för att säkerställa att du får godkännande att installera ljudabsorbenter på väggarna. I många kontrakt står det till exempel noterat att man inte får sätta upp någonting på väggarna eller skapa hål. Du vill inte bli återbetalningsskyldig när du sedan flyttar ut från lägenheten att åtgärda dessa skavanker som du har orsakat.

De flesta hyresvärdar är däremot helt okej med att du ljudisolerar väggarna i lägenheten om detta kommer att bidra till ökad trivsel för både dig och andra hyresgäster. Detta är några metoder som du kan använda dig av:

Placera större möbler och framför allt bokhyllor längs med väggar där du oftast störs av ljud. Dessa kommer att hjälpa till att ljudisolera rummet bättre än om till exempel soffan placeras mitt i rummet.

Detta också några mer konkreta sätt för att ljudisolera väggarna i lägenheten som du kan använda dig av om du har problem med störande ljud:

Bygg upp en mellanvägg

För väldigt stora rum finns det ett alternativ att dela av rummet med en mellanvägg. Större rum har en tendens att fånga upp ljud mer och mellanväggen kommer därmed att fungera som en väldigt bra ljudisolering. Väggen kan då isoleras med till exempel mineralull.

Riv och bygg upp en ny vägg

Att riva väggen med dålig isolering och istället bygga upp en ny är såklart det bästa alternativet, men kanske heller inte det mest prisvänliga alternativet. Om du däremot äger lägenheten kan detta vara en fördelaktig investering som sparar dig många framtida besvär. För att bygga en helt ny vägg krävs det en del förarbete och detta jobbet måste också utföras av en professionell.

Bygg ett väggskikt

Den smidigaste metoden som du kan använda dig av är att bygga ett väggskikt på dina redan befintliga väggar. Väggskiktet kan du sedan isolera med ett passande material. En nackdel med denna lösning är att rummet kommer att bli lite mindre och därmed kanske inte är det bästa alternativet för dig som bor väldigt litet.

Montera en panel

Det finns också en del lösningar som ser lite snyggare ut än att sätta upp ljudisolerande material på taket eller väggarna. En smart lösning är till exempel att montera panel på väggarna. Här kan du antingen välja mellan en hel- eller halvpanel beroende på vad som passar bäst för ditt boende. Att montera paneler är heller inte så kostsamt och passar bra för dig som inte har råd att genomföra en större renovering eller riva ner väggarna och bygga upp nya.

Tyger för ljudisolering

Ett annat alternativ är att sätta upp tyger på väggarna eller annan textil för att helt enkelt fånga upp ljud från din lägenhet och även minska störande ljud från dina grannar.

Ljudisolera taket i lägenheten

För att kunna minska störande ljud från de grannar som bor över dig, finns det även flera olika sätt för dig att ljudisolera taket på. Bland annat kan du sätta upp ljudisolerande paneler i taket eller andra ljudabsorbenter som tyg eller annan textil på väggarna.

Om det är väldigt lyhört där du bor, kan detta också vara en anledning för din hyresvärd att byta ut taket och isolera det bättre. Detta är då en kostnad som inte du som hyresgäst behöver stå för. Det finns flera föreskrifter som skyddar dig som hyresgäst från att bo i en lägenhet där bullernivån är över den maximala gränsen.

I grund och botten finns det två stycken olika sätt att reducera bullernivån där man bor. Här kan man utföra så kallad ljudisolering eller ljudreglering för att hålla störande ljud borta från lägenheten.

Ljudisolering: Med olika metoder och verktyg kan man reducera att ljud färdas från en plats till en annan. Då till exempel mellan två olika lägenheter.

Ljudreglering: Detta innebär att man istället försöker att reglera akustiken, som också kan ligga till grund för olika störande ljud. Med till exempel ljudabsorberande material kan man minska oljud och vibrationer.

Ljudisolera dörrar och fönster

Om du ofta blir störd av ljud från trapphuset kan man som hyresgäst själv installera tätningslister på dörrarna. Utöver detta kan du installera ljudisolerande material i hallen och då framför allt på väggarna.

Detsamma gäller också för dina fönster. Om du har problem med att mycket ljud utifrån lägenheten färdas in till ditt boende kommer det hjälpa om du installerar tätningslister även runt dina fönster. Om ljuden är väldigt påfrestande har också din hyresvärd rättigheter att se över kvaliteten på fönstrena och de kan då behöva uppgraderas till treglasfönster. Dessa fönster håller mer oljud ute från att komma in i din lägenhet och är perfekt om du bor på en gata med mycket trafik, restauranger eller barer som är öppna sent.

Användning av ljudabsorbenter och inredningstips

Även den inredning som du väljer kommer att ha stor betydelse för att stoppa ljud från din lägenhet. Flera olika typer av textilier och möbler kommer att hjälpa till att fånga upp ljud och kan därmed bidra till att skapa en mer behaglig ljudnivå i din lägenhet. 

När du precis flyttat in i en lägenhet har du säkerligen insett hur mycket ett rum ekar innan du har fått in dina möbler och inredning. Detta är en tydlig indikation på hur stor skillnad rätt inredning och ljudabsorbenter har för att hålla ljudnivån på en kontrollerad nivå.

Några alternativ på bra ljudabsorberande inredning är bland annat:

  • Gardiner av mer rejält tyg

  • Stoppade möbler

  • Draperier

  • Mattor

  • Ljudabsorberande ljuddekorationer

  • Sätt på möbeltassar på stolar och bord

  • Placera bokhyllor längs med väggar där ljud ofta kommer från

Tillämpning av lagar och regler för störande ljud

Om du flyttar in i ett lägenhetshus där ljudnivån uppfattas som väldigt omfattande har hyresvärden en hel del skyldigheter att förhålla sig till, vad gäller bland annat ljudisolering och godtagen bullernivå. Om du har problem med att det är lyhört finns det däremot några lagar och regler som du kan poängtera till din hyresvärd för att kunna åtgärda problemet.

  1. För att kunna göra en bedömning av bullernivån i lägenheten kan du kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret. Om de bedömer att ljudnivån är över den maximala gränsen kommer hyresvärden att bli ombedd att genomföra lösningar för att minska bullernivån. Tills detta har genomförts kan du bo kvar med en reducerad hyra. Du kan också få en lägre hyra på ditt boende om du bor nära ingångsporten eller tvättstugan och detta bidrar till störande ljud.

  2. Om hyresvärden fortsatt väljer att inte åtgärda problemet ska du kontakta din hyresgästförening. Du kan då få hjälp med att skapa ett ärende eller vilka rättigheter du har att luta dig mot som hyresgäst i ett lägenhetshus som är väldigt lyhört. Svenska lagar (hyreslagen) står alltid på din sida och du har rätt att bo i din lägenhet utan att bli störd. Du

  3. De flesta hyresrättsföreningar har som policy att man som boende måste dra ner på sin aktivitet i lägenheten mellan 22:00-07:00, särskilt då aktiviteter som kan uppfattas som störande för grannarna. Kolla upp med din förening om vad som gäller i lägenhetshuset och det är också någonting som du kan trycka på när du pratar med dina grannar.

Ytterligare åtgärder för att skapa en tystare boendemiljö

Här är några andra generella saker som du kan tänka på för att hålla ljudnivån nere när du till exempel planerar att ha en middag hemma eller vill minska störande ljud från din lägenhet:

  • Ha en matta under middagsbordet och ha även duk på bordet för att minska ljud från bestick och tallrikar. Detta kommer också fånga upp ljud och bidra till att hålla ljudnivån nere. Om middagen håller på sent, se till att sänka samtalstonen och sänk också musiken som är på.

  • Om någon i sällskapet tenderar att prata högre, bör denna personen inte placeras i hörnet. Detta kommer nämligen att förstärka ljudnivån och samtalstonen.

  • Prata med dina grannar om att du ska hålla i en middag eller ljudnivå, genom att till exempel sätta upp en lapp i trappuppgången med ditt nummer. De kan då skicka ett SMS ifall ljudnivån trots allt påverkar trivseln i deras lägenhet.

  • Ha inte skor på er inomhus.

Har du väldiga problem med att lägenheten är lyhörd eller dina grannar klagar på dig för minsta lilla är det viktigt att du försöker lösa detta grannar emellan och alternativt även kontaktar din hyresvärd för rådfrågning om problemet håller i sig!

Söker du bostad? Sök bland 13 616 lediga hyreslägenheter i hela Sverige
Sök hyreslägenhet här